Enerjisini güneşten alan ESHOT’a ENSİA’dan tam destek

ENSİA Başkanı Vatansever, elektrikli otobüslerin enerjisini GES’lerden alan ESHOT’a her türlü desteği vereceklerini söyledi. 

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Vatansever, elektrikli otobüslerin enerjisini GES’lerden alan ESHOT’a her türlü desteği vereceklerini söyledi. 

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, güneş enerjisi santralleri (GES) ve elektrikli otobüslerle şehiriçi ulaşım yönetimine farklı bir anlayış getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs İşletmesi’ne (ESHOT) her türlü desteği vereceklerini söyledi. 

Şehir içi toplu ulaşımda 20 adet elektrikli otobüs kullanan ESHOT, enerjisinin önemli bir kısmını kendi güneş enerjisi santralinden sağlıyor. ESHOT’un Buca-Gediz’deki yerleşkesinde 1,38MW gücünde çatı tipi bir GES tesisi bulunuyor. ESHOT’un GES kapasitesi, Çiğli ve Adatepe yerleşkelerinde inşa edilecek GES’lerle birlikte 5MW düzeyine çıkacak. 

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, “Enerjisini güneşten sağlayan, elektrikli otobüslerin keyfini İzmirlilere tattıran ESHOT’un, yeni GES yatırımlarına tam destek veriyoruz. ESHOT’un yenilenebilir enerjiye yönelik projelerine hiçbir karşılık beklemeden katkı koymaya hazırız” dedi.

2 YENİ GES KURULACAK
ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey de, kente değer katacak projelerde sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışma yürütmekten mutluluk duyacaklarını söyledi. 2020 yılında 20’si elektrikli olmak üzere yüz otobüsü daha ESHOT filosuna ekleyeceklerini kaydeden Erhan Bey, çevre dostu pek çok yatırımı da hayata geçireceklerini belirtti ve şunları ekledi, “ESHOT’un Gediz’deki mevcut GES projesi ile yıllık 2,2 milyon kilovatsaat elektrik üretilerek, 1,6 milyon liralık tasarruf sağlandı. 1.536 otobüsle İzmir’in 30 ilçesinde hizmet veriyoruz. Çiğli ve Buca Adatepe tesislerimize iki ayrı GES kurmak için çalışmalarımız sürüyor. Her biri 1MW kurulu gücündeki bu santrallerle birlikte yaklaşık 3 milyon kilovatsaatlik elektik enerjisi üreteceğiz. Hedefimiz kapasitemizi 5MW düzeyine çıkarmak. Tüm bu yatırımları tamamladığımızda toplam elektrik tüketimimizin yüzde 62’sini güneşten elde etmiş olacağız”.