Enerji Günlüğü - Enerjisa’nın 62 megavat kurulu güce sahip Doğançay regülatörü ve hidroelektrik santrali devreye alındı.
Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa’nın Adana Seyhan Havzası’ndaki Doğançay Çayı üzerinde 2011 yılı sonunda yapımına başladığı hidroelektrik santrali (HES) tamamlandı. 62 megavatlık kurulu güce sahip santralin devreye alınmasıyla, Enerjisa’nın elektr üretimindeki kurulu gücü 3598 MW’ye yükseldi. 31 Mart 2017 tarihi itibariyle ticari üretime geçen Doğançay HES yılda 169 gigavat saatlik üretim kapasitesine sahip. Doğançay HES’te üretilen elektrikle yıllık yaklaşık 50 bin kişinin ihtiyacı karşılanabilecek.
270 MİLYON TL’LİK YATIRIM
Enerjisa’nın geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak tünel delme makinesi (TBM) ile açılan iki projesinden biri olan Doğançay HES 270 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. Regülatör bölgesi dışındaki tüm üniteleri yeraltında inşa edilen Doğançay HES, bu özelliğiyle Enerjisa projeleri içinde ayrı bir yere sahip.
İnşası 5.5 yıl süren proje, temelden 30 metre yüksekliği olan bir regülatör yapısı, 6.9 kilometre uzunluğunda ve tünel delme makinesi ile açılan bir enerji tüneli, 273 metre yüksekliğinde denge bacası, cebri boru şaftı ve 514 metre uzunluğunda cebri boru tünelinden oluşuyor.
70 metre uzunluğundaki bir tünelle ulaşılan ‘Cavern’ (yeraltı santrali) tipi bir santrale sahip olan projede dolusavaktan bırakılan suyun kontrolü, çelik kapaklar yerine özel bir membrandan üretilmiş şişme savak ile yapılıyor.
YERLİ KAYNAKLARA ÖNEM VERİYORUZ
Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, yerli ve yenilenebilir enerjiye verdikleri önemin altını çizerek, “Yatırımlarımızı planlarken, Türkiye’nin elektrik üretiminde milli kaynakların kullanımı hedefine katkıda bulunmaya devam ediyoruz” dedi.
Kendileri için en önemli konulardan birinin de iş sağlığı ve güvenliği olduğunu kaydeden Zaimler, “Doğançay HES de bunun bir örneğidir. İnşaat sırasında regülatör bölgesinde, yamaçlarda meydana gelecek olası kayma risklerini önceden tespit edip önlem alabilmek amacıyla, bir erken uyarı sistemi kuruldu. Planlı plansız tatbikatlarla sistemin kusursuz bir şekilde çalışması sağlandı. Bütün bu önlemler profesyonel bir arama kurtarma firması tarafından yönetildi ve sahadaki gelişmeler düzenli olarak değerlendirildi” diye konuştu.