Enerji yatırımlarına ‘6. Bölge’ dopingi!

Enerji Günlüğü - Yılın ilk iki ayında verilen yatırım teşvik belgelerine bakıldığında çözüm sürecine dahil olan 6. Bölge’ye büyük talep olduğu...

Enerji Günlüğü - Yılın ilk iki ayında verilen yatırım teşvik belgelerine bakıldığında çözüm sürecine dahil olan 6. Bölge’ye büyük talep olduğu gözleniyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Verilen yatırım teşvik belgelerinde 6. Bölge’deki gelişmeler dikkat çekicidir" derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız da 6. Bölge’yi de içine alan çözüm süreciyle bölgede başta kömür olmak üzere birçok yeraltı kaynağının önümüzdeki dönemde hızla devreye gireceğini vurguluyor.

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİNİN YÜZDE 12'Sİ 6.BÖLGEYE

Türkiye'yi Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü haline getirmek, bölgeler arası dengesizliği gidermek amacıyla uygulamaya koydukları yeni teşvik sisteminin, hedefine doğru adımlarla ilerlediğinin altını çizen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, verilen yatırım teşvik belgelerindeki gelişmelerin de bunu doğruladığını söylüyor. Çağlayan, yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği 20 Haziran 2012 tarihinden bu yana 47,4 milyar lira tutarında 3 bin 335 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini ve söz konusu yatırım teşvik belgelerinin öngördüğü istihdamın 123 bin 560 kişi olduğunu belirterek, verilen yatırım teşvik belgelerinde 6.bölgedeki deki gelişmelerin dikkat çekici olduğunu vurguluyor: "Düzenlenen 3 bin 335 yatırım teşvik belgesinin 394 adeti, yani yüzde 12'si 6. Bölge için düzenlendi. Bu bölge için düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde sabit yatırım tutarı 5 milyar 159 milyon lira, öngörülen istihdam ise 20 bin 562 kişi olup, sabit yatırımın yüzde 11'i, istihdamın yüzde 18'i 6.bölgede öngörülmektedir."

ENERJİ VE MADENCİLİĞE 10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

20 Haziran 2012'den bu yana yeni teşvik sistemi döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin sektörel dağılımını da yapan Bakan Çağlayan, 47,4 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının 26 milyar lirasının imalat, 11,4 milyar lirasının hizmetler, 8,2 milyar lirasının enerji ve 1,8 milyar lirasının da madencilik sektörlerinde olduğunu belirtiyor.

YILIN İLK 2 AYINDA

Bu yılın Ocak-Şubat döneminde, yatırım teşvik belgesinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42, öngörülen sabit yatırım tutarının ise yüzde 23 oranında arttığını bildiren Çağlayan, bu dönemde öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 9,7 milyar lira olan toplam 813 adet yatırımteşvik belgesinin düzenlendiğini ve 25 bin 829 kişilik istihdamın öngörüldüğünü belirtti.

6.BÖLGE’YE 1.9 MİLYAR LİRA

Yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre gerçekleşen artışın, 6. Bölge’ye de olumlu yansıdığını, 2013 yılında Türkiye'nin yatırım atağına kalkacağını gösterdiğini belirten Çağlayan, öngörülen toplam sabit yatırım tutarının 1,9 milyar lirasının 6. Bölge’ye yapılacağına dikkat çekiyor: ''Ocak-Şubat döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgelerindeki 9,7 milyar lira sabit yatırım tutarının 7,8 milyar lirasının yerli, 1,9 milyar lirasının ise uluslararası sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Ocak-Şubat döneminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 9,7 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının 5,1 milyar lirası imalat, 2,5 milyar lirası hizmetler, 1,8 milyar lirası enerji, 364 milyon lirası ise madencilik sektöründedir.Teşvik belgelerinde öngörülen toplam sabit yatırım tutarının ise 3,9 milyar lirası 1. bölgede, 2 milyar lirası 2. bölgede, 833 milyon lirası 3. bölgede, 482 milyon lirası 4. bölgede, 561 milyon lirası 5. Bölge’de ve 1,9 milyar lirası ise 6. Bölge’dedir.'' Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin yeni teşvik sisteminin sağladığı yatırım avantajları ile Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üretim üssü olma yolunda ilerlediğini belirtiyor.

BAKAN YILDIZ: 6. BÖLGE’DE KÖMÜR VE YERALTI KAYNAKLARI DEVREYE GİRECEK

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin düzenlediği Rüzgar Enerjisi Çalıştayı'nda konuyla ilgili sorularımıza cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da 6. Bölge’nin de içine dahil olduğu çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu'daki enerji yatırımlarını olumlu etkileyeceğini belirterek, "Daha önce bölgede yatırım yapmaya kalkan müteşebbislerin zaman zaman saldırıya uğradığını hep beraber gördük. Bölgeye yardım yapılırken Kürtlerin haklarını korumak adına yapıldığı öne sürülen saldırılar aslında oradaki vatandaşlara zarar verdi. Çözüm süreciyle, silahların bırakılmasıyla beraber bu bölgedeki başta kömür olmak üzere birçok yeraltı kaynaklarımızın önümüzdeki dönemde daha hızlı ekonomiye kazandırılacağına inanıyorum" dedi.

6.BÖLGE NEREDE?

6. Bölgeye açıklık getiren Ekonomi Bakanı Çağlayan teşvik için Türkiye'nin 6 bölgeye ayrıldığını, birinci bölgenin sanayisi gelişmiş bölgeleri kapsadığını belirterek, "6. bölge ise terör olayların yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu illerimizi kapsıyor. Stratejik yatırımlarsa bölge ayrımı yapılmaksızın 6. bölge teşviklerinden yararlanacak."diyor

ŞUBAT'TA ENERJİ YATIRIMI İKİNCİ SIRADA

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Şubat'ta düzenlenen yatırım teşvik belgelesi adedinin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 arttığını belirterek, 378 adet yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğini, söz konusu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarının 4,4 milyar lira, öngörülen istihdamın 11 bin 791 kişi olduğunu söyledi. Öngörülen toplam sabit yatırımın 2,9 milyar lirasının komple yeni yatırım, 1,2 milyar lirasının tevsi ve 292 milyon lirasının diğer mahiyetlerdeki yatırımlardan oluştuğunu belirten Bakan Çağlayan, teşviklerin sektörel dağılımına bakıldığında da imalat sektörü başııçekerken enerjininin ikinci sıraya yerleştiğini vurguladı''Şubat ayında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam 4,4 milyar liralık sabit yatırım tutarının 2,4 milyar lirası imalat sektöründe, 214 milyon lirası enerji sektöründe, 1,5 milyar lirası hizmetler sektöründe, 273 milyon lirası ise madencilik sektöründedir."

Hale KAYACAN