Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin önemli bir geçiş ülkesi olarak rolünü değerlendirirken de, uzun vadede odaklanılması gereken iki ülkenin olduğunu belirterek bu ülkeleri Irak ve İsrail olarak sıraladı. Birol şunları söyledi: "İsrail'de çok önemli doğalgaz kaynakları var, bunların diğer pazarlara ulaştırılmasının en kolay yolu ise Türkiye'den geçmesi. Ama hem Irak hem de İsrail konusunda siyasi sorunlar var. Eğer günün birinde bu sorunlar aşılır ve Irak, İsrail ve Hazar ülkelerinin kaynakları bir araya getirilebilirse Türkiye enerji üretiminde şampiyon olamasa bile enerji transit ülkesi olma konusunda dünya şampiyonu olur."
IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol, Amerika'nın Sesi tarafından yayımlanan mülakatta ABD'nin kaya gazı devrimi ve Türkiye'nin bu alandaki durumunu değerlendirdi. Kaya gazıyla yaşanan ve dengeleri değiştirme potansiyeli olan devrimin kazananının ABD, kaybedeninin ise Rusya olduğunu düşünen Birol, "Kaya gazı Türkiye açısından kısa vadede alternatif bir enerji kaynağı olarak görülebilir mi?" sorusunu yanıtlarken, "Türkiye için iki önemli potansiyel getiriyor. İlki, diğer ülkeler gibi Türkiye de bu gazı bulup işletme yoluna gidebilir ama bu zaman isteyecek bir şey. Bugünden yarına olacak bir şey değil ama üzerinde çalışmak lazım" dedi. Birol şöyle devam etti: “Türkiye bu açıdan daha işin çok başında. Binlerce kuyu açılması gerekiyor. İkinci opsiyon ise Türkiye'nin bundan sonraki gaz alımlarında, Rusya dışında ülkelerin de olduğunu düşünerek kartlarını daha iyi kullanabilir. Bu da Türkiye'nin elini güçlendirecek.”
"TÜRKİYE, ENERJİNİN VERİMLİ KULLANILMASINA AĞIRLIK VERMELİ"
Birol, Türkiye'de enerjinin doğru ve etkili şekilde kullanılmadığını vurguladı ve "Türkiye'nin en fazla ağırlık vermesi gereken konuyu enerjinin verimli kullanılması oluşturmalı. Enerjiyi çok fazla israf ediyoruz. Bir de nükleer enerjinin bir an önce devreye girmesi gerekli" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE İÇİN "EN İYİ ENERJİ REÇETESİ"
Türkiye için en iyi enerji reçetesinin ne olduğunu da anlatan Birol, "Önce verimliliğin artırılması, nükleerin devreye sokulması, doğalgaz kaynağı olarak görülen ülkelerin sayısının artırılması, Irak'la olan enerji ticaretinin geliştirilmesi ve yenilenebilir enerjinin ekonomide mümkün olduğu kadar devreye sokulması olarak sıralayabiliriz" dedi. Fatih Birol'a mülakat sırasında "Nükleer konusunda ısrarlısınız ama yaşanan çağ doğalgazın altın çağı değil mi?" sorusu da soruldu. Birol ise, "Doğalgaz altın çağını yaşıyor ama uzun vadeli baktığımızda Türkiye'nin nükleer enerjiye sahip olması kendi kendine enerji üretmesini ve bağımlılığını azaltmasını sağlayıcı bir etki yapacak. Bu nedenle önemli" görüşünü dile getirdi.
Avrupa'da nükleerden çıkış trendi yükselirken Türkiye'de nükleere geçiş hazırlığının yapılmasına dikkat çekilmesi üzerine Birol, Avrupalı ülkelerde enerji tüketimi hemen hemen hiç artmadığına işaret ederek, "Bizde ise yüzde 7-8 oranında artıyor. Bunun bir şekilde karşılanması lazım. Bu yüzden nükleere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.