Enerji Günlüğü - Küresel ısınmanın yüzde 30'undan sorumlu metan emisyonları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5’in biraz altında artış kaydetti.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı 2022 Küresel Metan İzleme Raporu’nda, küresel enerji sektöründen kaynaklı metan gazı salımının resmi rakamların işaret ettiğinin yüzde 70 üzerinde olduğunu bildirdi. IEA Raporu’nda, dünyanın hava kirliliği yaratan gazların salımının takibini artırması ve bu salımı azaltması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30’unun metan salımından kaynaklandığı belirtildi.
ÇABALAR ŞİMDİDEN İŞE YARADI
Enerji sektörünün küresel metan emisyonlarının yüzde 38’ine yol açtığını tahmin eden IEA, enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonlarının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5’in biraz altında artışla 135 milyon tona ulaştığını belirtti. IEA bu sınırlı artışın metan emisyonlarını 2019 seviyelerine geri getirmediğini belirterek, bu durumun emisyonları sınırlamaya yönelik bazı çabaların şimdiden işe yaradığını gösterdiğine vurgu yaptı.
EN YÜKSEK METAN SALAN FOSİL YAKIT KÖMÜR
Rapora göre, fosil yakıtlar arasında en yüksek metan salımı 42 milyon ton ile kömürden kaynaklanırken, petrol 41 milyon ton ve doğal gaz 39 milyon ton metan salımına yol açtı. Raporda en fazla metan emisyonuna yol açan ülkeler 28 milyon tonla Çin , 18 milyon tonla Rusya ve 17 milyon tonla ABD olarak sıralandı.
“RAPORLAMADA DAHA FAZLA ŞEFFAFLIK GEREKİYOR”
IEA Başkanı Fatih Birol, yaptığı değerlendirmede, metan emisyonlarının ölçümünde alarm veren bir eksik raporlama olduğunu ve bu konuda daha fazla şeffaflık gerektiğine dikkat çekti. “Küresel Metan Taahhüdünün, emisyonların azaltılmasında bir dönüm noktası olması gerekiyor” diyen Birol, artan doğal gaz fiyatlarına da değindi. Birol, "Günümüzün yükselen doğal gaz fiyatlarında, dünya çapındaki petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının neredeyse tamamı hiçbir net maliyet olmadan önlenebilirdi" ifadesini kullandı.
Küresel Metan Taahhüdü kapsamında, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 30 azaltılması hedefleniyor.
Enerji Günlüğü