Enerji depolama yatırımları 2018’de yüzde 45 arttı

Batarya depolama yatırımları 2018 yılında %45 artarak 4 milyar doların üzerine çıktı.

Enerji Günlüğü - Batarya depolama yatırımları 2018 yılında %45 artarak 4 milyar doların üzerine çıktı.

Farklı batarya teknolojilerinin; piyasa,maliyet ve yenilikçi uygulamalar odağında incelendiği SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından yayınlanan ‘Enerji ve Ulaștırma Sektörleri Dönüșümünde Batarya Teknolojilerinin Rolü: Eğilimler, Fırsatlar ve Yenilikçi Uygulamalar’ adlı rapora göre, batarya enerji depolama alanında yapılanan yatırımlar 2018 yılında %45 artarak 4 milyar ABD dolarının üzerine çıktı. Yatırımlar hem şebeke ölçeği hem de sayaç arkasında gerçekleşti.

EN BÜYÜK GELİŞİM ÇİN’DE

2018 yılında şebeke ölçeğinde batarya depolama uygulamalarına yapılan yatırım harcaması 2017 yılına göre %30 artarak, toplamda 1,2 GW kurulu güç kapasitesine ulaşıldı. Kapasite mekanizmaları ve sözleşmelerle desteklenen bu gelişimin yarısı Avrupa (özellikle Birleşik Krallık) ve Amerika Birleşik Devletleri’nde oldu. Çin, 2017 yılına göre dört kat artış göstererek, en büyük büyümeye sahip ülke oldu.

2018 yılında sayaç arkası batarya depolama yatırımları bir önceki yıla kıyasla %60 oranında artarak, toplamda yaklaşık 1,9 GW’lık kapasiteye ulaşıldı. Güney Kore, bu büyümede öncü oldu. 

MALİYETLER AZALDI

2018 yılında şebeke ölçeğinde batarya projeleri için ortalama maliyetler kilovatsaat başına 400 ABD dolarının altına düştü. Sayaç arkası uygulamalarda daha hızlı maliyet düşüşleri yaşanarak, kilovatsaat başına 800 ABD dolarına yaklaştı. Küresel bazda şebeke ölçeğinde ve sayaç arkası uygulamalarda kullanılan batarya depolama kapasiteleri, 2018 yılında bir önceki yıla oranla iki kat artarak 3 GW’ın biraz üstünde gerçekleşti. Avustralya, Çin, Güney Kore, Birleşik Krallık, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri, 2018’de devreye alınan yeni batarya depolama sistemlerinin yaklaşık %80’ini oluşturdu. Diğer taraftan enerji depolama sistemlerinde en büyük paya sahip olan pompaj depolamalı hidroelektrik santralleri, 2018 sonu itibariyle toplam 170 GW kurulu güç seviyelerine ulaştı. 

ENERJİ DEPOLAMA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜN MERKEZİNDE OLACAK

Rapora göre, batarya enerji depolama, son tüketiciler de dahil olmak üzere tüm enerji sistemine sağladığı faydalar dikkate alındığında, önümüzdeki yıllarda enerji dönüşümünün merkezinde olacak. Küresel ölçekte elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması, malzeme teknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle batarya maliyetinin düşmesi, toplumun çevresel konulara olan hassasiyetinin artması, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının artması ve Nesnelerin İnterneti (IoT) ve cihaz elektrifikasyonunda (örneğin e-kitaplar, akıllı saatler, akıllı telefonlar, akıllı anahtarlar vb.) yaşanan gelişmeler batarya teknolojilerindeki değişim ve gelişime yön verecek önemli etkenler olacak.