Enerji Bir-Sen’den Enerji Bakanlığı, DSİ ve MTA`ya dava

Enerji Günlüğü - Enerji Bir-sen, Toplu sözleşme hükümlerini uygulamayan kurumlara dava açıyor. Dava açılacak kuruluşlar arasında iki bakanlık ve kamudaki...

Enerji Günlüğü - Enerji Bir-sen, Toplu sözleşme hükümlerini uygulamayan kurumlara dava açıyor. Dava açılacak kuruluşlar arasında iki bakanlık ve kamudaki çeşitli enerji kuruluşları da yer alıyor. 

Enerji, sanayi ve madencilik hizmet kolunda yetkili sendika olan Enerji Bir-sen, Toplu sözleşme hükümlerini uygulamayan kurumlara dava açmaya hazırlanıyor.

KORUYUCU GİYİM MALZEMESİ UYGULANMIYOR

2012-2013 yıllarını kapsayan 1. dönem Toplu Sözleşmenin 63. maddesinde 01.01.2013'ten başlamak üzere Enerji, sanayi ve madencilik hizmetleri kolundaki kamu kurum ve kuruluşların fabrika, atölye, laboratuar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personele koruyucu giyim malzemesi verilmesi konusunda kamu işvereni ile mutabakata varılmıştı. Enerji Hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşlarında verilecek olan Koruyucu Giyim malzemesinin nevi, kalitesi ve kimlere verileceğinin yetkili sendika ve kurumla birlikte belirleneceği de hüküm altına alınmıştı.

Konuyla ilgili konuşan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul,2013 yılının son gününe kadar çalışanların toplu sözleşme kazanımlarından istifade etmesi için çaba sarf ettiklerini, ancak masada elde edilen kazanımların bürokrasiye takıldığını söyledi. Başkan Tonbul, ‘’Koruyucu Giyim Yardımını uygulamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına dava açıyoruz” dedi.

ÜCRETSİZ YEMEK SERVİSİ KAZANIMI DA UYGULANMIYOR

Yine bu yılki, Toplu Sözleşmeye göre Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne bağlı kamplarda görev yapan kamu görevlilerinin de, işçiler için oluşturulmuş ücretsiz yemek servisinden işçiler gibi yararlandırılacağı hükmünün karara bağlanarak Toplu Sözleşme ile bağıtlandığını hatırlatan Tonbul,MTA Genel Müdürlüğünün bu hükmü uygulamadığını ifade etti. Tonbul, “Bu nedenle MTA Genel Müdürlüğüne de dava açıyoruz. Kazanılmış hakları uygulamada direnç gösteren kurumlara yargı yoluyla hesap soracağız’’ diye konuştu.

DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE DE DAVA

Konuşmasını sürdüren Başkan Tonbul, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Resmi Gazetede yayımlanan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin bazı hükümlerinin gerçeklere aykırı olması ve bazı meslek gruplarını dışarıda tutması nedeniyle DSİ Genel Müdürlüğüne de dava açacaklarını söyledi.

Genel Başkan Tonbul, şöyle devam etti:‘’2012 yılında memurlarla yapılan ilk toplu sözleşme mutabakatla sonuçlanmamış, konu Kamu Personeli Hakem Kuruluna götürülmüştü. Hakem Kurulu kararında koruyucu giyim ve koruyucu gıda yardımı gibi bazı hakların da 01.01.2013'ten itibaren başlayacağı belirtilerek, kurumların bu konularla ilgili gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlaması için 6 ay gibi bir süre ön görülmüştü. Fakat kurumların bu süre içinde hiçbir çalışma yapmadığı görüldü. Hizmet kolumuzda bulunan kurumlarla 2013 yılı içerisinde bir araya gelerek konu ile ilgili çeşitli görüşmeler yapıldı. Kurum İdari Kurul toplantılarında bu hükümlerin uygulanması konusunda karar aldık Kurumlar üzerinde baskı oluşturarak bunu bir noktaya getirdik. Hakem Kararları kesin olmasına rağmen bazı kurumlar bu hakkı vermekte tereddüt etti.’’

KAZANIMLARI GERİYE YÖNELİK ALACAĞIZ

İki yıllık Toplu sözleşme sürecinin 31.12.2013 bittiğini, 2.dönem Toplu sözleşme hükümlerin 1.1.2014.’ten itibaren geçerli olacağını söyleyen Genel Başkan Tonbul şunları kaydetti:‘’ Toplu Sözleşme Hükümlerini uygulamayan kurumlar hakkında idari ve iş mahkemelerinde üyelerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla dava açıyoruz. Toplu Sözleşmede elde edilen kazanımların geriye dönük olarak alınması noktasında mahkeme yoluna gideceğiz’’