Enerji Bakanlığı yerleşkesinde güneş elektriği kullanılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bahçelievler Merkez Yerleşkesi’nin elektrik ihtiyacının yüzde 17’sini karşılayacak olan 1 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali (GES) törenle açıldı.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bahçelievler Merkez Yerleşkesi’nin elektrik ihtiyacının yüzde 17’sini karşılayacak olan 1 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali (GES) törenle açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bahçelievler Merkez Yerleşkesinde, 999 Kwe kurulu gücündeki Güneş Enerjisi Santrali (GES) bugün düzenlenen bir törenle açıldı. Güneş santrali kampüsün elektrik ihtiyacının yüzde 17’sini karşılayacak.

Güneş enerjisi santrali 7 binada 5029 m2 çatı, 2 binada 165 m2 cephe ve 353 m2 otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 m2’lik bir alana kuruldu. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin 872 adet güneş paneli kullanıldı. Kampüste yemekhane, otopark, K,L,M,N blokları, kreş, sağlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAŞ binalarını artık güneş enerjisiyle aydınlatılacak.

KAMPÜSÜN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 17’Sİ GÜNEŞTEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı GES Projesi ve E-Şarj açılış Töreni’nde değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Diğer kurumlara örnek ve rol model olacak işleri kendilerinden başlayarak hayata geçirdiklerini ve bunun ilk adımı olarak GES projesinin ve e-şarj istasyonlarının hizmete alındığını söyledi. 

Güneş enerjisi santralinin yaklaşık 2 hafta önce kabulü yapılarak devreye alındığını ve santralin bugüne kadar 118 bin kilovatsaat elektrik ürettiğini belirten Dönmez, kampüsün yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 17'sinin güneş santralinden karşılanacağını, bu oranın bahar ve yaz aylarında yüzde 25'lere kadar çıkacağını kaydetti. 

E-ŞARJ İSTASYONLARI TÜM E-ARAÇLARA UYGUN

Açılışı yapılan TEDAŞ binası önündeki park alanına yapılan e-şarj istasyonları ise Türkiye’de bugüne kadar kurulan soket gücü anlamında en büyük şarj istasyonları olma özelliğine sahip.

Bakan Dönmez, 2 adet hızlı 1 adet normal elektrikli şarj istasyonlarının dünyada üretilen bütün elektrikli araçların kullanımına uygun olacağını söyledi. 52 kilovatsaat bataryalı bir aracın 50 kilovat DC şarj istasyonunda yaklaşık 1,5 saatte, 22 kilovat AC şarj istasyonunda yaklaşık 2 saat 54 dakikada dolacağını anlatan Dönmez, kampüste daha fazla enerji verimliliği sağlamak için gerekli dönüşüm ve revizyon çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Dönmez ayrıca açılışta elektrikli otomobili bu şarj noktalarından şarj ederek otomobille sürüş yaptı. Program sonrasında ise sağlık çalışanları, AFAD ve diğer STK gönüllülerine dağıtım yapacak Borel&Boron kamyonlarını uğurladı.