Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çeşitli mühendislik dallarıyla işletme ve bazı sosyal bilim dallarından mezunlar arasından 20 uzman yardımcısı alacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere uzman yardımcıları almak üzere giriş sınavı açtı. Toplam 20 uzman yardımcısı istihdam edilecek. Bunlardan dördü endüstri mühendisliği, dördü işletme, üçü nükleer enerji mühendisliği mezunları arasından alınacak. Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği mezunları arasından üç, enerji sistemleri mühendisliği mezunlarından da iki kişi uzman yardımcısı olarak istihdam edilecek. Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Küresel ve Uluslararası ilişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası ilişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Çalışmaları alanlarında lisans mezunları arasından iki, Harita Mühendisliği, Jeodezi ve Haritacılık Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği mezunları arasından bir, Makina Mühendisleri arasından da bir kişi uzman yardımcısı olacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı giriş sınavına her bir grup için alınacak uzman yardımcısının dört katı kadar kişi katılabilecek. Öğrenim dalları itibarıyla alınacak uzman yardımcısı sayısı kadar başvuru yapılmazsa kadro ve ihtiyaç durumuna göre öğrenim dalları arasında sayısal belirleme ve değişiklik yapılabilecek.
Başvuranların sayısı sınava katılacak aday sayısından fazla çıkarsa KPSS puanı en yüksek olan adaydan başlamak üzere en üsttekiler sınava alınacak. Eşit puana sahip olmaları nedeniyle son sıradaki aday sayısı birden fazla olursa, bu adayların tümü sınava çağrılacak.
Sınava katılabilmek için ÖSYM tarafından (A) grubu kadrolar için 2017 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavında, belirtilen puan türlerinden 75 ve üzeri puan almış olmak şart. 1 Ocak 1983 ve bu tarihten sonra doğmuş olanların katılabileceği sınavın şartları arasında erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak da yer alıyor.
Başvurular 22 Ocak 2018’de başlayacak ve 02 Şubat 2018 tarihinde saat 16:00’da sona erecek. Adayların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “www.enerji.gov.tr” internet adresinde yer alan başvuru formu, KPSS sonuç belgesinin bilgisayar çıktısı, diploma veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneği, eğitimini yurt dışında tamamlamış olanların diploma denklik belgesinin aslı veya onaylı örneği, iki adet vesikalık fotoğraf, Bakanlık web sitesindeki örneğe uygun özgeçmiş ile birlikte şahsen veya posta yoluyla ETKB Personel Dairesi Başkanlığına başvurmaları gerekiyor.
SINAVLAR 19-23 ŞUBAT TARİHLERİNDE
Giriş sınavları, 19 Şubat-23 Şubat 2018 tarihleri arasında Nasuh Akar Mahallesi Türk Ocağı Caddesi No: 2 Bahçelievler/Çankaya/ ANKARA adresinde yer alan Bakanlık merkez binası 1. Kat A Blok Personel Dairesi Başkanlığında yapılacak. Giriş sınavına katılmaya hak kazanan adayların listesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “www.enerji.gov.tr” internet adresinde yayınlanacak.
SINAV SÖZLÜ YAPILACAK
Uzman yardımcılığı giriş sınavı sözlü olarak yapılacak. Sözlü sınav, adayların mesleki konulara dair bilgi düzeyleri ile Bakanlığın Teşkilat ve Görevler Hakkında Kanun ve ile Maden Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu (Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve Doğal Gaz Piyasası Hakkında Kanun), Petrol Piyasası Kanunu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve bunlarla ilgili diğer ikincil mevzuat konularına hakimiyetleri ölçülecek. Bu kısımda adaylar 50 puan üzerinden değerlendirilecek.
Adayların, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel yetenek ve genel kültürü, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı da dikkate alınacak. Bu kısım da, burada sıralanan özelliklerin her biri için onar puan olmak üzere toplam 50 üzerinden değerlendirilerek gerçekleştirilecek. Sözlü sınavda başarılı sayılmak için, kurul başkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şart olacak.
Sınav kurulu, nihai başarı sıralamasını ilan edilen kontenjanlar çerçevesinde mezuniyet alanlarına göre ayrı ayrı yapacak. Başarı puanı en yüksek olan adaydan başlanmak suretiyle ilanda belirtilen kadro sayısı kadar asil aday belirlenecek. Alınacak uzman yardımcısı kadro sayısının yarısını geçmemek kaydıyla yedek liste belirlenecek. Sınav sonucunda, ilan edilen kontenjanda belirtilen sayıda başarılı aday bulunmadığı takdirde başarılı aday sayısı kadar aday alınabilecek veya fakülte veya bölümlere ilişkin kontenjan sayıları arasında değişiklik yapılabilecek.
Yedek listede yer alan adayların hakları müteakip sınav tarihine kadar (en geç iki yıl) geçerli olacak. Bu durum, daha sonraki sınavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik teşkil etmeyecek. Giriş sınavından 70 ve üzerinde puan almış olmak, asil ve yedek listedeki sıralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak oluşturmayacak.