Enda Enerji 3 yeni GES satın aldı

Enda Enerji, üç yeni güneş santralini portföyüne ekleyerek, toplam kurulu gücünü 10.3 MW’lik artışla 190 MW’ye yükseltti.

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Enda Enerji Holding AŞ (Enda), toplam 10.3 MW’lik güce sahip üç yeni güneş enerji santralini bünyesine kattı. Böylece Şirket’in toplam kurulu gücü 180,1 megavattan 190,4 megavata yükseldi. Satın alma işlemleri, Enda’nın bağlı ortaklığı Egenda Ege Enerji Üretim AŞ tarafından gerçekleştirildi. Satın alınan tesisler, Anjea Enerji Üretim Sanayi ve ER GES 2 Sanayi şirketlerine ait. Söz konusu tesislerin 100 hissesi için 10.500.000 Amerikan Doları ödendi.

Enda Genel Müdürü Metin Tuncay, satın alınan üç yeni santralin 2028 ve 2030 yıllarında sona erecek YEKDEM tarifesine tabi olduğunu belirtti. Türkiye’nin başta Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı gibi uluslararası iklim politikalarına taraf olarak enerji sektöründe önemli bir dönüşümü başlattığını anlatan Tuncay “Dolayısı ile önümüzdeki süreçte yenilenebilir enerji yatırımları hız kesmeden sürecek. Ülkemizin enerji sektöründe üretim yatırımı ihtiyacının 2035 yılına kadar toplam 91,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Ulusal Enerji Eylem Planının ana hedefleri arasında kurulu güç artışının büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak bulunuyor. Buna paralel Enda olarak biz de yatırıma kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Enda’nın 2030 yılına kadar finansal olarak sürdürülebilir projelerle kapasitesini 500 MW üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Metin tuncay, “Bu da bugünkü şartlarda büyüklük anlamında ilk 20 şirket arasında olma hedefi anlamına geliyor. İzmir’e yayılmış bir marka olarak; enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yeşil dönüşüme katkı sağlamak ve tamamen yenilenebilir enerji kaynaklı yeni üretim projeleri geliştirerek etki alanımızı artırmak üzere faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.