EMO'nun TEİAŞ'ın özelleştirilmesine itirazına Danıştay’dan red

Danıştay, TEİAŞ'ın özelleştirme kapsamına alınmasının hukuka aykırı olmadığına hükmederek, EMO tarafından açılan davayı reddetti.

Enerji Günlüğü - Danıştay, EMO’nun iptalini talep ettiği TEİAŞ’ın özelleştirilmesi kararının, kanunda belirtilen ekonomide verimlilik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlama amaçlarına ve özelleştirme ilkelerine uygun buldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, 3 Temmuz 2021 tarihinde TEİAŞ'ın "özelleştirme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulmasına" karar verildi. Hazırlık işlemlerinin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın işbirliği içerisinde yürütülmesi kararlaştırıldı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayı gören Danıştay 13. Daire, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) "özelleştirme kapsamına alınmasına" yönelik Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Deutsche Welle Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, kararın gerekçesinde, özelleştirme kararının kanunda belirtilen ekonomide verimlilik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlama amaçlarına ve özelleştirme ilkelerine uygun olduğu iddia edildi. TEİAŞ'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı bir iktisadi devlet teşekkülü olduğu belirtilerek özelleştirilmesinin önünde hukuki bir engel bulunmadığı ifade edildi.

İKİ ÜYE KARARA KARŞI ÇIKTI

Karara muhalefet eden Danıştay üyeleri Gürsel Özkan ve Mürteza Güler, TEİAŞ'ın elektrik iletim yetkisi konusunda tekel niteliğinde olduğuna dikkati çekerek özelleştirilmesinin ancak kanunla mümkün olabileceğini vurguladı.