EMO’dan orman yangınları için çağrı

EMO, yangına müdahale ekipman ve araç parkının bir an önce geliştirilmesi, yangın algılama ve erken uyarı sistemlerine hızla yatırım yapılması ve bu alandaki bilimsel ve endüstriyel çalışmaların teşvik edilmesi gerektiğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 49. Dönem Yönetim Kurulu, orman yangınları ile ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, bir alanın orman olabilmesinin yaklaşık 30 yıl sürdüğüne dikkat çekilerek, yangınlarla kaybedilen ormanlık alanların bir yandan oksijen azalmasına neden olurken, aynı zamanda karbon emisyonu, doğal hayatın sekteye uğraması, endüstriyel değeri olan ağaçların yok olması gibi olumsuzlukları da beraberinde getirdiği hatırlatıldı. 

Açıklamada, “Son olarak, büyük kısmı İzmir’in yerleşim yerlerinin hemen yakınında olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde toplam 72 noktada birden yangın çıkması kolluk güçlerinin çözmesi gereken bir sorun olsa da, gerek bu yangınların erken tespit edilememesi, gerek söndürme için zamanında aksiyon alınamaması ve yürütme erkinin hiçbir sorumluluk üstlenmemesi ilginçtir. Bugüne kadar hiçbir felaket ya da kaza durumunda sorumluluk almayan AKP, her zaman yaptığı gibi yangınlar karşısındaki beceriksizliğinden kaynaklı çaresizliğini rüzgâra ve mevsim şartlarına bağlayarak kendi sorumluluğunu saklamaya çalışacaktır” denildi. 

“BİLİM VE TEKNOLOJİ KULLANILMALI"

Günümüzün ulaştığı teknolojik bilgi düzeyi ve mevcut sistemler yardımıyla yangınlar için çok daha erken uyarı verilmesini sağlayan sensörler ve kameraların mevcut olduğuna vurgu yapılan açıklamada şöyle devam edildi:

“Ancak AKP’nin anlayışı bu gibi yatırımlara değil büyük ve yandaş sermaye gruplarına vergi afları, teşvikler ve garantili anlaşmalar yoluyla hazineyi ihtiyaç ve zorunlu yatırımlara karşı çaresiz bırakmaya yöneliktir. Zaten ekonomik olarak güçlü sermaye gruplarına vergi ve teşvik vermek yerine, hem bu tür sistemlerin geliştirilmesi için destek sağlanması hem de bu doğrultuda işlev görecek sistemlerin kurulması için yatırım yapılması ormanlarımızı ve doğal yaşamı daha iyi koruyacaktır.

Elbette, yangının algılanmasından sonra hızla müdahale edilmesi için gerekli ekipmanlar, yerden ve havadan gelişmiş söndürme araçları kapasitesi, böylesi durumlarda hızla devreye sokulacak alternatif planlar, kriz masası hazırlıkları, bölgeler arası koordinasyonun sağlanması, yerel yönetimlerin bu gibi durumlar için özellikle yaz aylarında hazırlıklı olması da olmazsa olmazlardandır.

EMO olarak çağrımız, bir an önce yangına müdahale ekipman ve araç parkının geliştirilmesi, yangın algılama ve erken uyarı sistemlerine hızla yatırım yapılması ve bu alandaki bilimsel ve endüstriyel çalışmaların teşvik edilmesidir. Orman yangınları, yanacak orman kalmadığı için değil zamanında ve uygun şekilde müdahale edilerek söndürülsün.”