EMO: Yalnız Sinop’tan değil tüm nükleer projelerinden vazgeçin!

Enerji Günlüğü - Nükleer Enerji Santrallerini tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlılığı arttıran olarak niteleyen EMO, sadece Sinop değil,...

Enerji Günlüğü - Nükleer Enerji Santrallerini tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlılığı arttıran olarak niteleyen EMO, sadece Sinop değil, Türkiye'de kurulmak istenen tüm nükleer santral projelerinden vazgeçilmesini istedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, Japonya'nın Sinop Nükleer Santralı Projesi'nden vazgeçmeyi değerlendirdiğine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaparak, sadece Sinop değil, Türkiye'de kurulmak istenen tüm nükleer santral projelerinden vazgeçilmesini istedi. Nükleer santralların "tehlikeli, pahalı ve dışa bağımlı olduğuna" işaret edilen açıklamada, Türkiye'nin elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni olmamasına rağmen bu santralların yapılmak istenmesindeki ısrarı anlamanın mümkün olmadığı belirtildi.

Açıklamada, “Mali olarak yürütülemeyeceği ortaya çıkan bu santrallardan sadece Sinop değil, Akkuyu ve İğneada nükleer santral projeleri de derhal durdurulmalıdır” denildi.

VERİLEN FİYAT GARANTİSİ BUGÜNKÜ KOŞULLARDA BİLE ÇOK YÜKSEK

Japon-Fransız konsorsiyumunca yapılması planlanan nükleer enerji santralinin üreteceği tüm elektriğin devlet tarafından 20 yıl süre ile ortalama 10.83 sent/kwh artı yakıt fiyatından satın alınması koşulu getirildiği hatırlatılan açıklamada,  2014 yılı ortalama fiyatlarının neredeyse iki katına yakın olan bu rakamın, bugünkü fiyatlara göre bile oldukça pahalı olduğuna ve dolar kurundaki yükseliş nedeniyle bu pahalılık giderek artmakta olduğuna dikkat çekildi.

NÜKLEER YAKIT İTHAL EDİLMEK ZORUNDA

Ayrıca Türkiye'de imal edilmeyen nükleer yakıtın, Fransa ya da Japonya'dan getirilmek zorunda kalınacağı ve dolayısıyla ithalata bağımlılığın daha da artacağı belirtilen açıklamada, “İktidar çevrelerinin nükleer enerjinin "ucuz, çevre dostu ve güvenilir" olduğu iddiasının gerçeklerden ne denli uzak olduğu net biçimde ortaya çıkmaktadır. Nükleer santralların maliyetlerinin yalnızca yakıt ve işletme maliyetleri olarak açıklanması da kamuoyunu yanıltmaktır. Yapım aşamasından başlayarak tüm süreçlerindeki güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır” denildi. 

ELEKTRİK ÜRETİMİ FAZLA, NÜKLEER ZORUNLULUĞU YOK

Açıklamada Türkiye'de yıllardır uygulanan yanlış enerji politikaları ve plansızlık nedeniyle bugün elektrikte arz fazlası oluştuğu kaydedilerek, “Ekim 2018 itibarıyla Türkiye'nin elektrikte kurulu gücü 88 bin 177 MW'a ulaşmıştır. Bu, talebin çok üzerinde bir rakama işaret etmektedir. Dolayısıyla AKP iktidarlarının, artan enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer enerji santrallarının zorunlu olduğu yönündeki iddiası da gerçek dışıdır. 

Tüm bunlara rağmen nükleer enerji ısrarıyla kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklar sonucu Akkuyu Nükleer Santralı için 49 yıllığına Rusya'ya üretim lisansı verilmiş ve inşaata başlanmıştır. Sinop'ta ise santralın kurulacağı alanda 650 binden fazla ağacın kesildiği bir doğa katliamı yaşanmıştır ve halen de kesime devam edilmektedir. Santralların toplumsal maliyetine ise değer dahi biçilememektedir” ifadesi kullanıldı.