EMO: Torba Kanun denetim mekanizmalarını devre dışı bırakıyor

EMO kamulaştırma işlemlerini hızlandırıp kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan tasarının kamu yararının tespitini engellediğini ve denetim mekanizmalarını devre dışı bıraktığını bildirdi.  

Enerji günlüğü - EMO kamulaştırma işlemlerini hızlandırıp kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan tasarının kamu yararının tespitini engellediğini ve denetim mekanizmalarını devre dışı bıraktığını bildirdi.  

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin TBMM Başkanlığı`na sunulduğunu hatırlatan bir basın açıklaması yayınladı. 

Elektrik Mühendisleri Odası, 47. Dönem Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan açıklamada teklifin gerekçesinde, düzenlemenin ‘özel sektör yatırımcılarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini temin etmek’ amacı ile yapıldığının açıkça belirtildiği kaydedildi ve tasarı hakkında çeşitli konularda eleştiriler yer aldı. 

“KAMULAŞTIRMA DENETİMDEN UZAK OLSUN İSTENİYOR”

Tasarının kamulaştırma uygulamalarının daha hızlı sonuçlanması ve işlemin denetimlere takılmaması için hazırlandığı anlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı, “Çabuklaştırma, basitleştirme gerekçesi ile kamu yararının tespitine dair denetim mekanizmalarını ortadan kaldıran, kamu yararına hizmet etmeyen, sermayeyi önceleyen kamulaştırma işlemlerinin hızlı ve denetimden uzak gerçekleştirilmesini sağlamak üzere düzenlemeler yapılmak istendiği görülmektedir”.

ATIK LASTİK YAKAN BİYOKÜTLE TESİSİ

Teklif içerisinde yer alan 5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun maddelerinde yapılan değişikliklerin, çevresel riskler yaratacağını belirten açıklamada şunlar kaydedildi, “Biyokütle tanımı içerisinde yer alan ve petrokimya ürünü olarak işlenmesi halinde pek çok çevresel ve sağlık sorununa yol açabilecek ‘atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler’ ifadesi, yenilenebilirlik kavramı ile çelişmektedir.

“HES VE RES PROJELERİNE KAYNAK AKTARMA MEKANİZMASI: YEKDEM” 

YEKDEM maliyetlerinin artmasına neden olan büyük projelerin elektrik tarifelerinin artmasına neden olduğunu belirten açıklamada, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında büyük güçte pek çok Hidroelektrik Santralı (HES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) bulunduğu hatırlatıldı ve “Büyük güçteki bu tür tesisler YEKDEM maliyetlerini artırmakta olup, YEKDEM maliyetleri de elektrik tarifelerine doğrudan etki etmektedir. Dolayısıyla YEKDEM, elektrik tarifeleri üzerinden büyük kapasiteli HES ve RES`lere mali kaynak aktarma mekanizması haline dönüşmüştür. Yeni düzenlemede bu durumun sürdürülmesi kabul edilemez. Ayrıca kaynak türü ve teknolojisi ne olursa olsun doğaya ve insan sağlığına zarar veren, toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen yenilenebilir enerji üretim tesisleri YEKDEM kapsamından çıkartılmalıdır” dendi. 

“KAYIP KAÇAK MALİYETİ FATURALARA YANSITILMASIN”

EMO’nun basın açıklamasında “Abone gruplarına yönelik yapılması gerekenler” başlığı altında şunlar sıralandı:

  • Dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan kayıp kaçak tüketimlerinin ve sayaç okuma giderlerinin faturalara yansıtılmaması
  • TRT payının sanayi abone gruplarında olduğu gibi tüm abone gruplarından kaldırılması
  • Belediye Tüketim Vergisi`nin sanayi abonelerinde olduğu gibi tüm abone gruplarına yüzde 1 olarak uygulanması
  • KDV oranlarının, mesken abone grubundan kaldırılması, diğer abone gruplarında da makul bir seviyeye düşürülmesi.