EMO Hasan Balıkçı Onur Ödülü sahipleri belli oldu

Enerji Günlüğü - EMO Üyesi Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk düşünce özgürlüğü ve bilimsel özgürlük noktasında verdikleri...

Enerji Günlüğü - EMO Üyesi Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk düşünce özgürlüğü ve bilimsel özgürlük noktasında verdikleri mücadele nedeniyle Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne değer görüldü.

Kaçak elektrik kullanımına karşı verdiği mücadelede hain bir saldırı ile katledilen üyesi Hasan Balıkçı'nın anısına EMO tarafından 2010 yılından beri 2 yılda bir düzenlenen Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün sahipleri belli oldu. EMO Üyesi Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk, düşünce özgürlüğü ve bilimsel özgürlük noktasında verdikleri mücadele nedeniyle Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne değer görüldü. Ödül, 30-31 Mart-1 Nisan 2018 tarihlerinde yapılacak EMO Olağan Genel Kurulu‘nda sahiplerine sunulacak. 

Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün ilki Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na, ikincisi Gazeteci İsmail Saymaz'a, üçüncüsü de Can Dündar ve Erdem Gül'e verilmişti.

ÖDÜL GEREKÇESİ AÇIKLAMASI

Seçici Kurul'un oybirliğiyle belirlediği 45. Dönem Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nün gerekçesinde, düşünce özgürlüğü ve bilimsel özerklik noktasında verdikleri mücadele nedeniyle Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk'ün ödüle değer görüldüğü açıklandı. Ödül gerekçesinde, şöyle denildi:

"Ülkemizin 15 Temmuz 2015 tarihinde yaşadığı darbe girişiminin bastırılmasının ardından Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele gerekçesiyle başlatılan olağanüstü hal yönetimi (OHAL) altında FETÖ'yle hiçbir bağlantısı olmayan tüm muhalif kesimlere yönelik operasyonlar başlatılmış ve bu kapsamda ‘demokrat, çağdaş, yurtsever, laik ve demokrasiden yana' çok sayıda akademisyen de üniversitelerinden uzaklaştırılmıştır.

OHAL süreciyle hukuk düzeni yerle bir edilirken, geriye dönük olarak düşünce özgürlüğünü yok sayan hak ihlalleriyle karşılaşılmaktadır. Bu kapsamda OHAL KHK'leriyle muhalif bilim insanları sorgusuz sualsiz bir şekilde üniversitelerinden uzaklaştırılmıştır. Yargı süreci sonuçlanmaksızın yine OHAL KHK'leriyle işlerinden atılmışlardır. Uygulamalar yalnızca işten atılmayla sınırlı kalmamaktadır. Siyasal ve ekonomik olarak yaratılan baskı, yargı kararıyla ‘suçlu' olduklarına ilişkin herhangi bir saptama dahi olmayan bu kişilerin sosyal güvencesi olan işlerde çalışma haklarının yok edilmesine de uzanmaktadır. OHAL KHK'leriyle özellikle üniversitelere uzanan müdahale, ülkemizin geleceğini karartmakta, toplumsal gelişme için yaşamsal öneme sahip bilimsel bilgi üretimi ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesi süreçlerinde onarılamaz yaralar açmaktadır.

Bu ortamda önce haklarında üniversite tarafından soruşturma açılan, ardından OHAL kapsamında çıkarılan 677 sayılı KHK ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki görevlerine son verilen Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk; Odamız üyesi meslektaşlarımız olarak mühendislik camiası açısından simgesel bir öneme sahiptir. Düşünce özgürlüğü ve bilimsel özerklik noktasında verdikleri mücadele nedeniyle Doç. Dr. Melda Yaman Öztürk ve Doç. Dr. Özgür Öztürk Hasan Balıkçı Onur Ödülü'ne değer görülmüştür."