Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik zammıyla konutlardan bir yılda fazladan 1,8 milyar TL toplanacağını açıkladı.
Son yapılan elektrik zammı ile ilgili bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik zammıyla konutlardan bir yılda fazladan 1,8 milyar TL toplanacağını ifade etti.
Açıklamada,"Yılbaşından itibaren yapılan zamla birlikte aylık mesken kullanıcılarından asgari tüketim gerçekleştirmeleri durumunda aylık 151.8 milyon, 1 yıllık ise 1.8 milyar TL fazladan tahsil edilecek." denildi.
EPDK ŞEFFAFLIK HÜKMÜNÜ İHLAL ETTİ
Kayıp ve kaçak başta olmak üzere özelleştirilen dağıtım şirketlerine faturalar üzerinden yapılan aktarımlara karşı oluşan tepki karşısında EPDK kamunun çıkarlarını korumak yerine, kamuoyunun bilgilenme hakkını dahi yok ederek, elektrik faturalarına karartma uyguladığı kaydedilen açıklamada, böylece EPDK'nın kuruluş yasasının daha ilk maddesinde yazan "şeffaf elektrik piyasası" hükmünü ihlal ettiği ifade edildi.
KAYIP-KAÇAK BEDELLERİ GÖRÜNMEZ KILINDI
EPDK'nın açıkladığı yeni yıl tarifesi ile tüketicilerden tahsil edilen, "enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli" maliyetleri görünmez kılındığı belirtilerek, fon ve vergiler hariç olmak üzere faturalar yoluyla tahsil edilen 6 kalem "dağıtım bedeli" ve "perakende enerji bedeli" adı altında torba haline getirildiği ifade edildi.
EMO tarafından, EPDK'nın yayımladığı yönetmelik, tebliğ ve kurul kararına dayalı usul ve esasları üzerinden yapılan incelemeler sonucunda "dağıtım bedeli" adı altında toplulaştırılan kalem içerisine dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimine ilişkin hesaplamalarla belirlenen bedellerin yanında "kayıp ve kaçak bedeli, iletim bedeli ile sayaç okuma bedeli"nin de dahil edildiğinin tespit edildiği de vurgulandı.
Açıklamada, "Torba haline getirilen dağıtım bedeli ile tarifelerde açıklanan kayıp ve kaçak bedeli artık bilinemeyecek. Kamunun elindeki iletim sistemi için yapılan tahsilatın miktarı da saklandı. Böylece dağıtım şirketlerinin baskısıyla bu şirketlere aktarılan kalemler yükseltilirken, iletim bedelinin düşük tutulması gibi 31 Mart elektrik kriziyle gündeme gelen iletim sisteminin ihtiyaçlarına ilişkin tartışmalar da örtülmüş oldu. " ifadesi kullanıldı.