Elektrikte planlı bakıma yılda 2,2 milyar TL bütçe

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtımı sektöründe planlı bakım harcamaları için yıllık yaklaşık 2,2 milyar TL bir bütçe öngördüklerini ve bunun sıkı bir şekilde denetleneceğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtımı sektöründe planlı bakım harcamaları için yıllık yaklaşık 2,2 milyar TL bir bütçe öngördüklerini ve bunun sıkı bir şekilde denetleneceğini açıkladı.

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 13. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada elektrik kesintilerini Türkiye'nin gündeminden çıkarabilmek için planlı bakım faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'nin en ücra köşesinde dahi olsa elektrik dağıtım hizmetlerinde planlı bakım konusunda gerekli özeni göstermeyen, vatandaşı kesintilere mahkum eden şirketlerin bunun bedelini finansal olarak da ödeyeceklerini anlatan Başkan Yılmaz "Kurum olarak planlı bakım harcamaları için yıllık yaklaşık 2,2 milyar TL bir bütçe öngördük” dedi. 

"CEZA EN SON BAŞVURMAK İSTEDİĞİMİZ BİR YÖNTEM AMA..."

EPDK olarak cezanın en son başvurmak istedikleri bir yöntem olduğunu kaydeden Yılmaz,  “Ancak özellikle tüketici mağduriyetlerinin yaşandığı durumlarda kullanmak zorunda olduğumuz ve kullanmaktan çekinmeyeceğimiz bir yöntem. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterileceğine eminim” dedi.

Yılmaz ayrıca EPDK olarak bu bütçenin nasıl kullanıldığının sıkı takipçisi olacaklarının ve özellikle ekonomik ömrü dolan kırsal şebeke yatırımlarının bu dönemde önemli oranda yapılmasını, şebekenin teknolojik seviyesinin daha da artmasını ve akıllı şebekelere doğru ciddi adımlar atılmasını beklediklerinin altını çizdi.

"AR&GE ÇALIŞMALARI GELİŞTİRİLMELİ"

Yılmaz, AR-GE faaliyetlerinin geliştirilmesinin de bir diğer öncelikleri olduğunu ifade ederek, “AR-GE bütçelerinin payı ve tutarını arttırarak 2021 yılı için yıllık 185 milyon TL… 5 yıllık ortalamada ise 199 milyon TL olarak belirledik. Yeni dönemde bu yeni bütçelerle daha çok yerli ürün, yazılım ve çalışmanın yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca milli sayaç ve teknoloji yatırımlarına yönelik AR-GE projeleri ile enerji sektöründe yerliliğin daha da arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.

“MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİN ZİRVEDE OLACAĞI BİR DÖNEME GEÇİYORUZ”

Yılmaz, 2020’nin zor bir yıl olduğunu ve buna rağmen elbirliği ile enerjinin sürekliliğini; ışıkların yanmasını, binaların ısınmasını sağladıklarını belirterek, “2021 ile birlikte elektrik dağıtım ve tedariğinde kalitenin ve müşteri memnuniyetinin zirvede olacağı bir döneme geçiyoruz” ifadesini kullandı. 

2021 yılında elektrik dağıtım şirketlerinden önemli sıçramalar, daha yenilikçi uygulamalar ve küresel çapta örnek alınacak sonuçlar elde etmelerini beklediklerini kaydeden Yılmaz, Kurum olarak kendilerinin de gerek kalite yönetmeliği ile gerek tüketici yönetmeliği ile ve tarifeler yönetmeliği ile üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade etti. 

Enerji Günlüğü