Elektrikte dağıtım ve tedarik maliyet kalemleri arttı

Enerji Günlüğü - Elektrik faturalarına yansıyan dağıtım ve tedarik şirketlerinin maliyetlerini hesaplamada dikkate alınacak maliyet ve hizmet kalemleri...

Enerji Günlüğü - Elektrik faturalarına yansıyan dağıtım ve tedarik şirketlerinin maliyetlerini hesaplamada dikkate alınacak maliyet ve hizmet kalemleri arttırılarak yasal dayanağa kavuşturuldu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i bugünkü Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu. 

Buna göre, dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli olan maliyetlerden hareketle belirlenen dağıtım sisteminin kullanımına ilişkin bedellerinin belirlenmesi ile perakende satış fiyatını belirlenmesinde dikkate alınacak maliyet ve hizmet kalemleri arttırıldı. 

FATURALARDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Koordinatörü Metin Doğan, Enerji Günlüğü’ne yaptığı değerlendirmede, bu yönetmelik değişikliğinin daha önceki 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliğin alt yasalara da uyarlanması olduğuna dikkat çekti. Daha önce zaten faturalara yansıtılan bu maliyet ve hizmet kalemlerinin yasal dayanağa kavuşturulması anlamına gelen bu değişikliğin bu nedenle faturalarda herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını kaydetti.

DAĞITIMDA KALEM SAYISI 4’TEN 7’YE ÇIKARILDI

Önceki düzenlemede sadece faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları ile yatırım harcamalarına ilişkin makul getiri, işletme giderleri, teknik ve teknik olmayan kayıp enerji tedarik maliyetleri ve iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar dikkate alınırken, yeni düzenlemeye göre, dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamında gerekli olan yatırım harcamaları ile yatırım harcamalarına ilişkin makul getiri, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti ve iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar gibi tüm maliyet ve hizmetler dikkate alınacak.

Dağıtım şirketlerinin tarifelerine esas alınacak teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alacak ve tüketicilere yansıtılacak.

Dağıtım sisteminin kullanımına ilişkin bedellerinin belirlenmesinde, teknik ve teknik olmayan kayıplara ilişkin hedef oranlarının tespiti ve değiştirilmesi ile oluşacak maliyetin tarifelerde yer alması ve tüketicilere yansıtılmasında 19/12/2015 tarihli ve 29567 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ve ilgili diğer mevzuat hükümleri esas alınacak.

PERAKENDE SATIŞ TARİFESİ DE KABARACAK

Yönetmelik değişikliği, elektrik tedarik şirketleri tarafından serbest olmayan tüketicilere yapılan elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışı için hazırlanan perakende satış tarifesini de aynı şekilde yeniden düzenledi. Böylece, perakende satış fiyatının belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmet maliyeti vb. yatırım harcamaları ve/veya işletme giderleri, enerji tedarik maliyetleri ile maruz kalınan risklerden hareketle belirlenen sektörel brüt kar marjı gibi perakende satış faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedeller dikkate alınacak. Eski düzenlemede sadece faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, enerji tedarik maliyetleri ile perakende satış faaliyetinin yürütülmesi için katlanılan maliyetler ve maruz kalınan risklerden hareketle belirlenen sektörel brüt kar marjı kalemleri vardı.

SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİ

 Yüksek tüketimli tüketicilere uygulanacak son kaynak tedarik fiyatının belirlenmesinde; faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmet maliyeti vb. yatırım harcamaları ve/veya işletme giderleri, enerji tedarik maliyetleri gibi son kaynak tedarik faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedeller ile makul kar dikkate alınacak.

Düşük tüketimli tüketicilere uygulanacak son kaynak tedarik fiyatının belirlenmesinde; faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan faturalama ve müşteri hizmetleri maliyeti, perakende satış hizmet maliyeti vb. yatırım harcamaları ve/veya işletme giderleri, enerji tedarik maliyetleri gibi son kaynak tedarik faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedeller ile bu kapsamda oluşan risklerden hareketle sektörel olarak belirlenen brüt kar marjı dikkate alınacak.

BAZI TANIMLAR DEĞİŞTİ

Yönetmelik değişikliği ile dağıtım bağlantı bedeli ve teknik ve teknik olmayan kayıp tanımları değiştirilirken, Dağıtım şebekesi tanımı eklendi. Böylece, daha önce 'Kullanıcıların dağıtım şebekesine bağlanması ile ilgili olarak yapılan masrafların karşılanmasını esas alan bedel' olarak tanımlanan Dağıtım bağlantı bedeli tanımı 'Tüketicilerin iç tesisatının dağıtım şebekesine bağlanması için inşa edilen bağlantı hattı kapsamında katlanılan masraflar ile sınırlı olan bedel' olarak değiştirildi.

Yine, daha önce 'Dağıtım sistemine giren enerji ile fatura tahakkukuna esas sistemden çıkan enerji arasındaki farktan hareketle hesaplanan, elektrik enerjisinin dağıtım şebekesi üzerinden nakli sırasında dağıtım tesisi unsurlarında oluşan teknik kayıplar ile diğer nedenlerden kaynaklanan teknik olmayan kayıplar' olarak tanımlanan teknik ve teknik olmayan kayıp, 'Dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım sisteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı oluşturan ve maliyeti etkileyen; teknik kayıp ve/veya kaçak kullanım gibi sebeplerden kaynaklanan ve teknik bir sebebe dayanmayan kayıp' olarak tanımlandı.

Dağıtım şebekesi ise 'tüketicilerin iç tesisatını dağıtım sistemine bağlamak üzere tesis edilen bağlantı hatları hariç dağıtım tesisi' olarak tanımlandı.

Sabiha KÖTEK