Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, elektrikte bölgesel tarifeye geçişin beş yıl daha ötelendiğinin işaretini verirken, yeni tarife döneminde elektrik dağıtım şebekesine 70 miyar liralık yatırım öngörüldüğünü söyledi.
Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun Meclis Sanayi Komisyonundaki görüşmeleri sırasında milletvekilleri dağıtım şirketlerinin yatırımlarının yetersizliğini gündeme getirdiler. DÜNYA’dan Canan SAKARYA’nın haberine göre Komisyona bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, üçüncü tarife döneminde 21 dağıtım şirketinin 39 milyar TL yatırım yaptıklarını belirterek, “2021’de yeni beş yıllık dördüncü tarife uygulama dönemi başlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bu yeni dönemin yatırım rakamlarını ihtiyaçları göz önüne alarak çalışıyor. Burada da tahminen 60 ile 70 milyar TL arasında bir rakam söz konusu olacak” dedi.
DAĞITIMA YATIRIM TARİFENİN BİLEŞENİ
Yatırım tutarının elektrik fiyat tarifelerinin bir bileşeni olduğuna dikkat çeken Abdullah Tancan, şunları söyledi:
“Ne kadar çok yatırım yapılıyorsa tarife de o oranda artmak zorunda. Çünkü bunlar tarifenin, elektrik fiyatlarının bir bileşeni olarak tarifelere ekleniyor. Onun için hem ihtiyaçlar göz önüne alınıyor hem tarifenin belli bir oranda tutulması göz önünde bulunduruluyor. Yani konu bütün boyutlarıyla değerlendiriliyor ve o kapsamda yapılacak yatırım miktarları belirleniyor.”
YATIRIMLARI TEDAŞ KONTROL EDİYOR
Her bir elektrik dağıtım şirketinin, kendisine EPDK tarafından beş yıllık süre için verilen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Tancan, “Bunlar TEDAŞ tarafından da her yıl takip ediliyor. Bu yatırımlar yerine getirilmiş mi getirilmemiş mi, kontrol ediliyor. Ancak geçici kabulü yapılıp da yerine getirildiği kesinleştikten sonra kesinleşmiş oluyor” dedi.
KAYIP KAÇAK ORANI 2019’DA YÜZDE 11.43
Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 2002 yılında yüzde 25’ler civarındaki elektrikte kayıp-kaçak oranının 2019 yılında yüzde 11.43 seviyesine gerilediğini belirtti. Kayıp-kaçak oranının düşmesinde en büyük etkenin EPDK’nın dağıtım şirketlerine bu oranları her yıl daha da aşağı çekmeleri konusunda verdiği hedefler olduğunu anlatan Tancan, bir dağıtım şirketinin hedefin üzerinde kalmasından kaynaklı zararın tamamını, o şirket hissedarlarının karşıladığını vurguladı.
DAĞITIM BÖLGESİNİN GENİŞLİĞİ ÖNEMLİ
Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, bölgeler arasındaki maliyet farklılığının esas itibariyle şebekeden kaynaklandığını belirterek “Coğrafi yapı gereği çok yaygın şebeke olan yerler var. Mesela, Karadeniz’deki dağıtım şirketi 1 kilovatsaat enerjiyi dağıtmak için çok daha geniş alanda işletme faaliyeti göstermek zorunda. Ama İstanbul Avrupa yakasında veya Anadolu yakasında ya da Ankara’da dağıtım işini yapan bir şirket çok daha yoğun bir ortamda işletme faaliyeti göstermek zorunda. Burada işletme faaliyetleri arasında parasal olarak farklılıklar var” dedi.
BÖLGESEL TARİFEYE GEÇİŞ UZAK
Maliyet farklarından bir diğerinin de her bölgenin farklı düzeydeki yatırım ihtiyaçları olduğunun altını çizen Abdullah Tancan şöyle konuştu:
“Her bölgenin yatırım ihtiyacı henüz eşit seviyeye gelmiş değil. Yatırım da dağıtım bedelinin ana unsurlarından birisi. Dolayısıyla, henüz bazı dağıtım bölgelerine daha çok yatırım ihtiyacı var. Bu da doğal olarak maliyetleri değiştiriyor. Bölgeler arasındaki bu maliyetler birbirine yaklaşmalı ki ulusal tarifeden vazgeçilip her bölgenin kendi tarifesine geçilebilsin. Onun için bu açıdan ulusal tarifenin bir beş yıl daha uygulanması, bölgeler arasındaki maliyet farklılıklarının ortadan kalkması açısından önem arz ediyor.”
21 dağıtım bölgesinde kayıp kaçak oranları (2019)
Akdeniz 5.91
Akedaş 6.46
Aras 21.64
Aydem 5.63
Ayedaş 5.05
Başkent 5.89
Boğaziçi 7.96
Çamlıbel 4.75
Çoruh 7.38
Dicle 51.32
Fırat 9.93
Gediz 7.55
Kayseri 6.02
Meram 6.22
Osmangazi 6.61
Sakarya 5.96
Toroslar 11.76
Trakya 4.49
Uludağ 4.82
Van Gölü 47.56
Yeşilırmak 7.13