Elektrikte 72 GW kurulu güç!

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 72 GW seviyesine ulaştı. En hızlı artış santral sayısında GES'lerde, kurulu güçte HES'lerde. Türkiye'nin...

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin elektrik kurulu gücü 72 GW seviyesine ulaştı. En hızlı artış santral sayısında GES'lerde, kurulu güçte HES'lerde. 

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısındaki artış devam ediyor. 31 Temmuz 2015 tarihli verilere göre yılın ilk 7 aylık döneminde toplam 162 yeni elektrik üretim tesisi devreye girdi. Buna karşılık sistemdeki 7 santral ise devre dışı bırakıldı. Böylece, 2014 yılı sonu itibariyle 1126 olan Türkiye'deki toplam elektrik santrali sayısı 1281'e ulaştı.

TOPLAM KURULU GÜÇTE 2388 MW ARTIŞ

Yeni devreye giren santrallerle birlikte Türkiye'nin toplam kurulu gücüne 2564 MW'lik ilave yapılmış oldu. Devreden çıkarılan yaklaşık 175 MW'lik santraller hesaba katıldığında, Türkiye'nin yılın ilk yedi ayındaki toplam kurulu güç artışı, 2388.6 MW oldu.

GÜNEŞ SANTRALİ SAYISI FIRLADI

Yılın ilk 7 aylık döneminde yeni devreye giren 162 santralden 123'ünü güneş enerjisi santralleri oluşturdu. GES'lerin toplam kurulu gücü ise 142 MW ile 2014 sonundaki 40.2 MW'nin yaklaşık 3.5 katına ulaştı.

13 YENİ HES DEVREYE GİRDİ

Yılın ilk 7 aylık döneminde devreye giren elektrik üretim tesislerinden 13'ünü de hidroelektrik santralleri (HES) oluşturdu. Bunlardan 10'unu barajlı HES'ler, üçünü ise akarsu santralleri oluşturdu.

Yeni devreye giren HES'lerle birlikte toplam HES kurulu gücü 17968 MW seviyesine ulaştı. Böylece HES'lerin toplam kurulu güç içindeki payları da 7 ayda yüzde 23.9'dan yüzde 25'e ulaştı. Bunun nedeni, söz konusu dönemde yeni devreye toplam kurulu gücün yarısından fazlasının HES'lerden gelmesi.

11 RÜZGAR SANTRALİ DAHA...

Türkiye'de yılık ilk yedi ayında devreye alınan rüzgar enerjisi santrali (RES) sayısı da 11 oldu. Bu santrallerle birlikte RES kurulu gücü toplamı 402.5 MW'lik artışla toplam 4032 MW'ye ulaştı. Böylece RES'lerin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 5.2'den yüzde 5.6'ya yükselmiş oldu.

İTHAL KÖMÜRLÜLERİN PAYI GERİLEDİ

Türkiye'de yılın ilk yedi ayında kaynak türü açısından sayısı artmayan tek grup, ithal kömüre dayalı santraller oldu. Bu santrallerin sayısı 8 olarak sabit kalırken, toplam kurulu güç içindeki payları yüzde 8.7'den yüzde 8.4'e geriledi.

DEVREDEN ÇIKAN SANTRALLER

Yılın ilk yedi ayında devreden çıkan 7 santralden ikisini, fuel oil, asfaltit, nafta ve motorinle çalışan tesisler oluşturdu. Buna rağmen, sayıları 16 olarak gözüken söz konusu santrallerin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 0.9'dan yüzde 1.1'e yükselmesi dikkat çekti.

Devreden çıkarılan santrallerden ikisi de katı ve sıvı çok yakıtlı santraller oluşturdu. Sayıları 7 olarak belirlenen bu tip santrallerin toplam kurul güç içindeki payları yüzde 1'den yüzde 0.9'a indi.

Kapanan santrallerden üçünü de sıvı yakıt ve doğalgaz ile çalışan tesisler oluşturdu. Toplam sayıları 39'a gerileyen bu gruptaki santrallerin toplam kurulu güç içindeki payları da yüzde 5.9'dan yüzde 5.6'ya düştü.

2015 yılının Ocak-Temmuz dönemindeki kurulu güç artışının 32.8 MW'lik kısmı da yeni devreye giren 1 adet jeotermal enerji santralinden geldi. 

Mehmet KARA


...