Enerji Günlüğü - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 50-1000 volt arasındaki gerilimlerde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli ekipmanlarla ilgili yönetmeliği yeniledi, eski yönetmelik yürürlükten kalktı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmelik (2014/35/AB) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, 30 Aralık 2006 tarihli Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat ile İlgili Yönetmelik (2006/95/AT) yürürlükten kaldırıldı, yürürlükten kaldırılan yönetmeliğe yapılan atıflar yeni Yönetmeliğe yapılmış kabul edilecek.
Yayınlanan yönetmelik, iç pazarın işleyişini sağlarken piyasadaki elektrikli ekipmanların, insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini üst düzeyde koruyan gerekliliklere sahip olmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Yönetmelik, alternatif akım için 50 Volt ile 1000 Volt, doğru akım için 75 Volt ile 1500 Volt arasındaki gerilimlerde kullanılmak üzere tasarlanan elektrikli ekipmanları kapsıyor.
Patlayıcı ortamlarda kullanılmak için tasarlanan elektrikli ekipmanlar, radyoloji ve tıbbi amaçlar için tasarlanan elektrikli ekipmanlar, yük ve yolcu asansörleri için tasarlanan elektrikli parçalar, elektrik sayaçları, evsel kullanım için fişler ve prizler, elektrikli çit kontrolörleri, radyoelektriksel parazit, gemilerde uçaklarda veya demiryollarında kullanılmak üzere özel tasarlanan ve uluslararası güvenlik hükümlerine uygun elektrikli ekipmanlar, araştırma geliştirme tesislerinde yalnızca profesyonel personel tarafından kullanılmak üzere üretilmiş değerlendirme kitleri yeni yönetmeliğin kapsamı dışında bulunuyor.
Elektrikli ekipmanlar, ancak güvenlik konularıyla ilgili yürürlükte olan iyi mühendislik uygulamaları doğrultusunda imal edilmiş olmaları ve uygun şekilde kuruldukları, muhafaza edildikleri ve imalat amacına uygun olarak kullanıldıkları takdirde insanların, evcil hayvanların veya malların güvenliğini tehlikeye atmamaları koşuluyla piyasada bulundurulabilecek. Bakanlık, elektrikli ekipmanla ilgili olarak elektrik şebekesiyle bağlantı kurulması veya elektrikli ekipman kullanıcılarına elektrik sağlanması için temel gerekliliklerden daha sıkı güvenlik önlemlerinin elektrik sağlayan kuruluşlarca talep edilememesini sağlayacak.
Yönetmelikle, imalatçılar piyasaya arz ettikleri elektrikli ekipmanın güvenlik gerekleri doğrultusunda tasarlanmasını ve imal edilmesini sağlamakla yükümlü kılınıyor. Uygunluk değerlendirme prosedürüyle kanıtlandığı durumlarda, imalatçılar bir AB uygunluk beyanı düzenleyip CE işaretini iliştirecek. İmalatçıların, ekipmanlarla ilgili teknik dosyayı ve AB uygunluk beyanını elektrikli ekipmanın piyasaya arz edildiği tarihten itibaren on yıl boyunca saklamaları gerekiyor.
GERİ ÇAĞIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
İmalatçılar, elektrikli ekipmanın taşıdığı risklere bağlı olarak gerekli görüldüğünde, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak için piyasada bulundurulan elektrikli ekipmanın numune testlerini gerçekleştirmek, incelemeleri yapmak, gerekirse uygunsuz bulunan ve geri çağrılan elektrikli ekipmanlara yönelik şikâyetlerin kaydını tutmak ve bu izleme faaliyetleriyle ilgili olarak dağıtıcıları bilgilendirmek zorunda.
İmalatçılar, piyasaya arz ettikleri elektrikli ekipmanın; tanınmasını sağlayacak bir tip, parti veya seri numarası veya tanımlanmasını sağlayacak başka bir unsur taşıması halinde bu bilginin elektrikli ekipmanın üzerinde bulunmasını, elektrikli ekipmanın boyutunun veya yapısının buna imkân vermediği durumlarda bu bilginin elektrikli ekipmanın ambalajında veya elektrikli ekipmana eşlik eden bir belgede bulunmasını sağlayacak. Bu yükümlülük, imalatçıların isimleri, tescilli ticari unvanları veya tescilli ticari markaları ve ürün konusunda kendileriyle iletişime geçilebilecek adresler için de geçerli.
Elektrikli ekipmanların kullanımıyla ilgili talimatlar ve güvenlik bilgileri Bakanlığın belirlediği biçimde, Türkçe olarak veya tüketiciler tarafından kolayca anlaşılan ve Bakanlıkça kabul edilen bir dilde elektrikli ekipmanla birlikte verilecek. Söz konusu talimatlar ve güvenlik bilgileri ile tüm etiketler net, anlaşılır ve okunaklı olacak.
İthalatçılar, yalnızca bu Yönetmeliğe uygun elektrikli ekipmanı piyasaya arz edebilecek. İthalatçılar, bir elektrikli ekipmanı piyasaya arz etmeden önce imalatçının gerekli uygunluk değerlendirme prosedürünü gerçekleştirdiğini teyit edecek. İthalatçılar isimlerini, tescilli ticari unvanlarını ya da tescilli ticari markalarını ve ürün konusunda kendileriyle iletişime geçilebilecek adreslerini elektrikli ekipmanın üzerinde veya bunun mümkün olmadığı durumlarda ekipmanın ambalajında veya ekipmana eşlik eden bir belgede belirtecek. İletişim bilgilerinin belirtilmesinde Türkçe veya nihai kullanıcıların kolayca anlayabileceği ve Bakanlığın kabul edeceği bir dil kullanılacak.