Elektrikli araçların benzinlilerden daha temiz olması zaman alacak

Enerji Günlüğü - Elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlardan daha çevre dostu olmalarının 9 yıllık bir süreyi gerektirdiği ifade edildi. Dünya...

Enerji Günlüğü - Elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlardan daha çevre dostu olmalarının 9 yıllık bir süreyi gerektirdiği ifade edildi. 

Dünya Ekonomik Forum’da yayınlanan bir makaleye göre, elektrikli araçların fosil yakıtlı araçlardan daha temiz hale gelmesi ortalama 9 yılı bulacak. Bunun temel nedeni de yenilenebilir enerji depolama için bataryaların hammadde üretimi. Lityum iyon bataryaların temel hammaddeleri olan Lityum, kobalt, manganez, nikel ve grafit şeklinde karbon üretimi işlemi son derece çevreyi kirleten işlemler.

Paris İklim anlaşmasına göre küresel ısınmanın 1.5 derecenin altında tutulabilmesi için 2030 yılına kadar 100 milyon elektrikli aracın daha yollara çıkması gerekiyor. Bu da bugünkü rakamın tam 50 katı.

5 ENGEL KALKMALI

Makaleye göre, pillerin bu iklim hedefine engel olmak yerine yardım etmesi için beş engelin çözülmesi gerekiyor. Bu engeller, elektrikli araçlarda pillerin karbon ayak izi, karbon emisyonlarının ötesinde kirlenme, Endüstrilerde pillerin tekrar kullanımı, pillerin geri dönüşümü, çevrenin diğer zorluklarla dengelenmesi olarak sıralanıyor.

Elektrikli taşıtlara güç sağlayan pillerin, 2025 yılına kadar lityum-iyon pil pazarının% 90'ını oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu da, elektrikli taşıtların yaşam döngüsü boyunca - hammaddelerin tedarikinden imalata, kullanıma ve geri dönüşümden - benzinli veya dizel otomobillerden daha fazla karbon emisyonu üretebilmelerinin başlıca nedeni.

Batarya pazarının 2025 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2040 yılına kadar işletmeler ve hane halkları için güneş enerjisi depolayan piller, dünyanın enerji depolama kapasitesinin% 57'sini oluşturacak.