Elektrikli araçlar yüzde 12 ek şebeke yatırımı gerektirecek

2035 yılına kadar Türkiye’de 5 ila 11 milyon elektrikli aracın trafikte olabileceği belirtilerek, şebeke altyapısının da bu durumda ek yüzde 12’lik yatırıma ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

Enerji Günlüğü - SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekelerine Entegrasyonu’ raporunu yayınladı. 

Ulaştırma sektörünün karbonsuzlaştırılması için elektrikli mobiliteye geçişin önemine dikkat çekilen raporda, 2035 yılına kadar Türkiye’de 5 ila 11 milyon elektrikli aracın trafikte olabileceği belirtiliyor. Elektrikli araç sayısının 11 milyona ulaşması halinde dağıtım şebekesi yatırımlarına ek yüzde 12’lik yatırıma ihtiyaç duyulacak. 

11 milyon elektrikli aracına trafiğe çıktığında binek araçlardan kaynaklanan emisyonlarda yüzde 41’lik bir düşüş sağlanması ve toplam CO2 emisyonlarının 20 milyon ton (Mton) azalması öngörülüyor.

“ELEKTRİKLİ MOBİLİTİYE GEÇİŞ KAÇINILMAZ”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, küresel net sıfır hedefleri göz önüne alındığında elektrifikasyonun, özellikle ulaştırma sektöründe emisyonları azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için en etkili strateji olduğunu söyledi. Güllü, “Ulaştırma, Türkiye’de sanayi ve binalardan sonra en fazla enerji tüketen üçüncü sektör. Diğer yandan fosil yakıtlara bağımlılığı en yüksek sektör. Türkiye’nin CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu ve bunun yüzde 90’ından fazlası karayolu taşımacılığından kaynaklanıyor. Ulaştırma sektörünün karbonsuzlaşması için elektrikli mobiliteye geçiş kaçınılmaz olacak” dedi.

ÇALIŞMA YAPILMASI GEREKEN ÖNCELİKLİ 5 ALAN

Raporda, Türkiye ulaştırma sektörünü dönüştürmek için öncelikle çalışma yapılması gereken 5 alan ise şöyle sıralandı:

- Elektrikli araç ve şarj hizmetleri piyasasının paralel olarak hızlandırılması,

- E-mobilite odaklı dağıtım şebekesi yatırım stratejilerinin geliştirilmesi,

- Zamana ve bölgeye bağlı şarj önlemlerinin geliştirilmesi, 

- Dağıtım şebekeleri üzerindeki e-mobilite yük etkisini sınırlandırmak için akıllı şarj mekanizmalarının planlanması, geliştirilmesi ve uygulanması,

- Elektrikli araç şarjı için yeni iş modellerinin değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve uygulanması.

RAKAMLARLA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

40 milyon: 2023 yılında küresel araç stokundaki toplam elektrikli araç sayısı 

350 milyon: 2030’da tüm dünyada olması beklenen elektrikli araç sayısı

80 bin 735: 2023’te Türkiye’de bataryalı elektrikli araç sayısı

5 bin 906: 2023 sonunda Türkiye’deki plug-in hibrit elektrikli araç sayısı

Yüzde 0,4: 2022 yılı sonunda Türkiye’de ulaştırma sektörünün enerji tüketiminde elektriğin oranı.

Yüzde 22: Türkiye ulaştırma sektörünün ülkedeki CO2 emisyonundaki payı.