Elektrikli araçlar için şarj fişi savaşı

Enerji Günlüğü – Çin ve Japonya, elektrikli otomobiller için ortak bir şarj standardı geliştiriyor. Araçlar en fazla 10 dakikada şarj edilebilecek. Çin...

Enerji Günlüğü – Çin ve Japonya, elektrikli otomobiller için ortak bir şarj standardı geliştiriyor. Araçlar en fazla 10 dakikada şarj edilebilecek. 

Çin ve Japonya elektrikli otomobillerin şarj sistemlerinde evrensel standartlar oluşturma konusunda işbirliğine gidiyor. Söz konusu araçların şarj edilmesinde kullanılan fişlerin standardizasyonunda iki ülke ittifak kuruyor. Her iki ülkenin ilgili endüstri birlikleri gelecek hafta, ön anlaşma niteliğinde bir iyi niyet anlaşması imzalayacak. 

Anlaşmayla taraflar, elektrikli araçların hızlı şarj edilmesine ilişkin bir ortak standart geliştirecek. 2020’ye kadar tamamlanması hedeflenen yeni sistemle elektrikli araçlar 10 dakikadan daha kısa bir sürede şarj edilebilecek. 

Uzmanlara göre Çin ve Japonya, elektrikli otomobillerin şarj ve fiş standartlarını saptama konusunda küresel rekabet gücüne sahip. Fişin biçiminden çok karşılıklı değiş tokuş edilen şarj bilgilerine ilişkin protokol önem taşıyor. Bu çerçevede birçok sistem öncü olmak için yarış halinde. 

Alman araç üreticileri ve Ford, CSS-protokolüne dayanıyor. Elektrikli araç öncüsü Nissan, Mitsubishi Motor veya Toyota, Chademo sisteminden yararlanıyor. Çin Electricity Council kendi GB/T standardına sahip. Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla’nın kendi geliştirdiği Super-Charger’ı var. Ayrıca Çin, GB/T bağlantıları ve Chademo fişleri için adaptör imal ediyor. 

Bütün sistemlerin avantaj ve dezavantajlı yönleri var. Avrupa CSS sistemi, doğru ve alternatif akım fişini tekleştiriyor; böylece şarj istasyonu sayısı artmak zorunda ve de bir arabada ikinci bir bağlantı olamıyor. Japon Chademo sistemi her iki yönde şarjı mümkün kılıyor; öyle ki elektrikli araçlar kriz anında stabilizatör olarak kullanılabiliyor.

Hangi sistemin en çok kazanacağı yaygınlaşma yetisine bağlı. Chademo’nun, 6 bin tanesi Avrupa’da olmak üzere, toplam 18 binden fazla şarj istasyonu var. Çin’de ise 200 binden fazla şarj istasyonu bulunuyor. Salt rakamsal verilere bakılacak olursa Çin-Japonya ittifakının çok büyük bir avantajı var. 

Çin ve Japonya ittifakının hedefi, şarj istasyonlarının 500 kilowatt’tan fazla güç verebilmesi. Bu, Çin’de ve Japonya’daki şarj istasyonlarında şu anda geçerli olandan 3 ila 10 kat daha yüksek bir rakam.