Elektrikli araç sektöründe “süreci ıskalama” uyarısı!

Enerji Günlüğü – Mercedes Türkiye CEO’su Süer Sülün, elektrikli araçlara geçişte süreç ıskalanırsa, Türkiye’nin deneyiminin boşa gidebileceği...

Enerji Günlüğü – Mercedes Türkiye CEO’su Süer Sülün, elektrikli araçlara geçişte süreç ıskalanırsa, Türkiye’nin deneyiminin boşa gidebileceği uyarısında bulundu.  

Türkiye Elektro Mobilite Derneği’nin kuruluş etkinliği kapsamında Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen panelde bir konuşma yapan Mercedes Benz Türk AŞ Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün elektrikli araçların Türkiye’deki geleceğine dair açıklamalarda bulundu.

Mercedes Türkiye CEO’su Süer Sülün, konuşmasında Türkiye’nin otomotiv sektöründeki 30 yıllık birikiminin boşa gidebileceği uyarısında bulundu. Sülün şunları söyledi, “2018 yılında, Türkiye’nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini otomotiv endüstrisi yapmış. Bu da 32 milyar dolar civarında. Önümüzde çok fırsatlar olduğu gibi, çok tehditler de var. Otomotiv endüstrisi çok hızlı bir şekilde evriliyor. Bugün Türkiye’de bizim yaklaşık 2 milyon adet imalat kapasitemiz var. Bu performansla İtalya’yı dahi geride bırakmışız. Bunlar ağırlıklı olarak dizel ve benzinli araçlar. 10 yıl sonra baktığımızda, acaba Türkiye toplam ihracatının yüzde 20’sini otomotivden yapabilecek mi diye soru işareti var. Çünkü sanayi evriliyor, talep değişiyor. Burada tüm paydaşlara görev düşüyor. Türkiye’yi ve sanayimizi bu evrilmeye hazırlamamız lazım. Aksi takdirde dünya elektrikli araçları kullanmaya başladığında, Türkiye olarak biz sadece dizel ve benzinli araçları üretir halde olabiliriz. Başta kamu olmak üzere bu evrilmeyi yerine getiriyor olmamız lazım. Burada en önemli şey ise insan kaynağıdır. İçten yanmalı araçlardan elektrikli araçlara geçiş döneminde Türkiye eğer bu yönde gerekli adımları hızlıca atmazsa, 30 yılı aşkın süredir edindiği tecrübelerle oluşan bu üstünlüğünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaktır”. 

TEMSA CEO’su Hasan Yıldırım da konuşmasında, göreve gelmeden önce Avrupa’dan, Ortadoğu ve Asya’ya kadar birçok ülkede yöneticilik yaptığını kaydetti ve “Türkiye kadar pozitif ya da negatif önemli ekonomik değişikliklere böylesine hızlı adapte olabilen ülke görmedim. Bu Türkiye için büyük bir fırsattır” diye konuştu. 

SATIŞ RAKAMLARI ÇOK DÜŞÜK

AVERE Türkiye Elektro Mobilite derneğinin kuruluş toplantısı, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğünün ev sahipliğinde gerçekleşti. Elektrikli araçlarla ilgili güncel durumun değerlendirildiği etkinlikte riskler ve avantajlar detaylarıyla tartışıldı. Türkiye Elektro Mobilite Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 2022 yılında Türkiye’de yollarda 140 bin elektrikli araç olmasının hedeflendiğini belirtti; ancak 2018 sonu itibariyle resmi satış rakamının 657 olduğunu söyledi. 2019 Ocak ve Şubat ayında Türkiye’de sadece 15 adet elektrikli araç satıldığını ifade eden Kumbaroğlu, “Böyle giderse 140 bin hedefine ancak 100 yılda ulaşabiliriz. Büyükşehirlerin elektromobilite stratejik planlarının olması gerekir. Dernek olarak, özellikle bu seçim döneminde başkan adaylarının gündeminde elektrikli araçların olmasını beklerdik” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇTA GECİKMEK BÜYÜK ZARAR VERİR

Türkiye Elektro Mobilite Derneği Genel Sekreteri Haluk Sayar ise Türkiye’nin yeni teknolojilere geçiş sürecinde yasal mevzuatın hazırlanması ve teşvik mekanizmalarının oluşturulması konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu, “Dünyadaki ilk 20 ekonominin ortalama 10 sene gerisinden geliyoruz. Güneş enerjisi sektöründe de benzer şeyler yaşanıyor. Elektrikli araçlar konusunda bu kadar gecikirsek; Türk ekonomisine onarılamaz zararlar vermiş oluruz”.