Elektrik piyasasında toplayıcılık lisansı geliyor

Gündemdeki torba yasa teklifi onaylanırsa, Elektrik Piyasasında toplayıcı lisansı verilebilecek ve toplayıcılık faaliyeti yapılabilecek.

Enerji Günlüğü - Gündemdeki torba yasa teklifi onaylanırsa, Elektrik Piyasasında toplayıcı lisansı verilebilecek ve toplayıcılık faaliyeti yapılabilecek. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme alınan ve üzerinde görüşmelerin sürdüğü Torba Yasa teklifi onaylanırsa, Elektrik Piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütülebilecek. Teklif kapsamında toplayıcılık faaliyeti yürütenlere de toplayıcı lisansı verilmesi öngörülüyor. 

Ekonomi Gazetesi’nden Canan Sakarya’nın haberine göre düzenleme taslağı, Elektrik Piyasası Kanununa “toplayıcı” ve “toplayıcılık” kavramlarını ekleyecek. Toplayıcı, bir veya birden fazla şebeke kullanıcısı ile söz konusu şebeke kullanıcıları adına elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyeti yürütmek üzere anlaşma imzalamış olan toplayıcı lisansı veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişi olarak tanımlanıyor. Toplayıcılık ise toplayıcı tarafından bir veya birden fazla şebeke kullanıcısının tüketim ve/veya üretimlerinin birleştirilerek işletilmesi kapsamında gerçekleştirilen piyasa faaliyeti şeklinde mevzuata giriyor. 

SİSTEM GÜVENLİĞİ İÇİN FAYDALI

Sanayi Komisyonu’nda teklifle ilgili bilgi veren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Deniz Taştan, toplayıcılığın dünyada uzun zamandır uygulandığını özellikle Amerika, Avustralya, İspanya, İngiltere ve Fransa’nın başarıyla uyguladığını belirterek, toplayıcılığın elektrik piyasalarında piyasa işletmecileri tarafından sistem güvenliği için kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti. Taştan, bu yolla hem arz ve talebin dengelendiğini hem de toplayıcılık faaliyetinde aynı hizmet daha az parayla sağlandığı için tüketicilere olumlu katkısı olduğunu söyledi.

LİSANS SAHİBİYLE BERABER TÜKETİCİ DE KAZANIYOR

Deniz Taştan, toplayıcılık faaliyetiyle ilgili şunları söyledi, “TEİAŞ, üretimi ve tüketimi belli bir dengede tutmak zorunda. Tüketimin çok fazla olduğu saatlerde üretim yok ise TEİAŞ üretim şirketine “üretimini arttır” diyor; böylece arz ve talebi dengede tutuyor. Üretici bu üretimini artırırken ona bir bedel ödeniyor ve o bedel, tarifemize yansıtılmak suretiyle bütün tüketicilere paylaştırılıyor. Toplayıcılık, üretim tesislerinin bu hizmetlerine bir alternatif yöntem olarak tam da bu aşamada devreye giriyor. Toplayıcı lisansı sahibi şirket diyor ki, ‘TEİAŞ, benim de küçük tüketicilerden oluşan bir portföyüm var 500-600 megavatlık. O üretici, üretimini artırarak nasıl denge sağlıyorsa ben de tüketimimi kısarak, aynı hizmeti sağlayabilirim’. Bu şekilde bunu sağlamak suretiyle bir gelir elde ediyor. Daha önce anlaştığı tüketicilerle bu gelirini paylaşıyor. Burada “kazan, kazan” anlayışı söz konusu. Sistem işletmecisi bir alternatif daha bulduğu için üreticiye rekabet yaratıyor, daha düşük fiyata aynı hizmeti alabiliyor, toplayıcı, tüketiciyle paylaştığı bir gelir elde ediyor. Tüketici bu işten bir gelir elde ediyor, bir de tüketimini elektriğin pahalı olduğu saatlerden örneğin geceye kaydırarak daha ucuz elektrik kullanıyor. EPDK’dan toplayıcılık lisansı alındıktan sonra hangi tüketicileri sisteme katacağına kendisi karar veriyor, kendi portföyünü kendisi oluşturuyor”.