Elektrik özelleştirmelerine AB’den övgü

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrik piyasasının serbestleştirilmesinde önemli aşama kaydedildi, ancak diğer ağ bağlantıları sektöründe serbestleştirme...

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrik piyasasının serbestleştirilmesinde önemli aşama kaydedildi, ancak diğer ağ bağlantıları sektöründe serbestleştirme yavaş ilerledi.

AB Komisyonu’nun yayımladığı 2014 Türkiye İlerleme Raporu’na göre,elektrik piyasasının serbestleştirilmesinde önemli aşama kaydedildi. Ancak diğer ağ bağlantıları sektöründe serbestleştirme yavaş ilerledi.

ELEKTRİK ÜRETİM VARLIKLARININ ÖZELLEŞTİRMESİ SINIRLI KALDI

Türkiye İlerleme Raporu’na göre, özel sektörün GSYH’daki payı yüzde 86,5 ile sabit düzeyde olmaya devam ediyor. Elektrik sektöründe özelleştirmeler hız kazandı. Tamamlanmış anlaşmaların değeri 2012’deki 2,3 milyar Avro’luk seviyeden 2013’te 9,2 milyar Avro’ya ulaştı. 2014 yılı başında özelleştirme ihalelerinin devam ettiğini bildiren raporda elektrik üretim varlıklarının özelleştirmesinde ilerleme potansiyeli, yatırımcıların finansman güçlükleri nedeniyle sınırlı kaldığı bildirildi.

ELEKTRİK VE GAZ PİYASASI İÇİN MALİYET BAZLI BİR FİYATLAMA MEKANİZMASI

Raporda, doğal gaz pazarının serbestleştirilmesi için BOTAŞ’ın doğal gaz piyasasındaki tekel konumunun azaltılması gerektiği açıklandı. Ayrıca doğal gaz piyasası taslak kanununun TBMM’de onaylanmayı beklediği, elektrik ve gaz piyasası için maliyet bazlı bir fiyatlama mekanizması hayata geçirilmesi gerektiği de bildirildi.

AB VE TÜRKİYE’NİN ENERJİ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİ SÜRDÜ

AB ve Türkiye’nin enerji alanındaki işbirliğini sürdürdüğü ve bunun kapsamını nükleer enerji ve sürdürülebilir enerji alanlarına genişlettiği belirtilen Raporda, AB Ekonomik ve Parasal Birliği kapsamında ekonomi politikalarının eşgüdümü ve denetimi ile ilgili olarak Türkiye’nin, AB üye ülkeleri ve AB Komisyonu ile çok taraflı ekonomik diyaloğa katıldığı bildirildi.

BELİRLENEN HEDEFLER

AB Komisyonu ve Türkiye, Yeni Katılım Öncesi Mali Araç (IPA II) için yeni öncelikler belirledi. IPA Komisyonuna Temmuz ayında sunularak 26 Ağustos’ta onaylanması sağlandı. IPA II kapsamında çevre, ulaşım ve enerji alanlarında etkin kaynak kullanımı ve düşük karbonlu ekonomi hedefleniyor.

AB’NİN TİCARETTEKİ PAYI ARTTI

AB’nin Türkiye toplam ticaretindeki payı yüzde 37,8’den yüzde 38,5’e çıktı. Türkiye’nin ihracatındaki AB payı yüzde 39,0’dan yüzde41,5’e çıktı. İthalattaki payı ise yüzde 37,1’den yüzde 36,7’ye düştü. Genel olarak ticaret ve ekonomide AB ile bütünleşme yüksek seviyede seyretti.

KIBRIS SORUNU HALA DEVAM EDİYOR

Türkiye, G.Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgede, denizde doğal enerji kaynakları arama çalışmalarına karşı söylemlerine devam etti. Bu bağlamda AB kurumları, üye ülkelerin iki taraflı anlaşmalara taraf olma ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukuk ile uyum içerisinde kendi sınırları dahilinde doğal kaynakları araştırma hakkına vurgu yaptı. Sınır anlaşmazlıklarının yer aldığı rapora göre Yunanistan, Türkiye’nin Kastellorizo (Meis) Adası’nın kıta sahanlığının bir kısmı dahil olmak üzere denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına yönelik ihale başlatmasına karşı çıkmaya devam etmektedir.

TÜRKİYE EKONOMİK ŞOKLARA DAYANIKLI

“Türkiye’nin 2001 yılından bu yana sürmekte olduğu büyüme performansının ekonominin esaslarını iyileştirildiğine ve şoklara dayanıklılığın arttığına işaret etmektedir” ifadelerinin kullanıldığı AB Raporu’nda pazar mekanizmalarının uygun şekilde işletildiği açıklandı.