Enerji Günlüğü - TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, aşırı kilo, görme kusuru ve duyma kaybı gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, psikolojik durumu uygunsuz kişilerin elektrik dağıtım şebekelerinde çalıştırılmayacağını söyledi.
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) işbirliğiyle Antalya’da düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin açılışında konuştu.
FUTBOLCU ALIRKEN BİLE…
Futbol kulüplerinin transfer edeceği oyuncuyu check-up’tan geçirdiğine işaret eden TEDAŞ Genel Müdürü Çepni, riski en yüksek sektörlerden biri olan elektrik dağıtımında da belli kriterlerle çalışılması gerektiğini vurguladı. Çepni, “Elektrik şebekesi hava şartlarına açık. Karda, fırtınada çalışıyorlar. Dolayısıyla buna yönelik tedbir alınması gerekiyor” diye konuştu.
İŞE EN UYGUN GÖREVLENDİRME
Elektrik dağıtımında iş güvenliği için ELDER işbirliğiyle özel bir çalışma başlattıklarını anlatan Mükremin Çepni şunları söyledi:
“İşe uygun kişiyi seçmezseniz başarılı olması zor. Beş büyük eğitim merkezimizden üçünde işgücü ölçme ve değerlendirme merkezi kuruyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve ELDER’le elektrik dağıtımındaki iş süreçlerini belirledik. Her işe uygun insan portföyü de belirlenecek. İşe uygun insanın seçimi bilimsel, tıbbi ve psikolojik yöntemlerle belirlenecek. Eğitime katılan kişi eğer psikolojik ve fiziki özellikleri uygunsa o işte çalışmaya devam edecek. Uygun değilse başka bir alanda değerlendirilecek.”
BOY-KİTLE ENDEKSİNE GÖRE ADAM
Mükremin Çepni, özellikle elektrik dağıtım şebekelerinin bakım onarımı için sahada çalışan personelin belirli fiziki özellikleri taşıması gerekeceğini ifade etti. Örneğin belirli bir kilonun üzerindeki çalışanın, görme ve duyma konusunda eksiklikleri bulunan işçinin belirli noktalarda çalıştırılmayacağını vurguladı. Bu kritere uymayan mevcut çalışanların ise başka birimlere kaydırılabileceğini belirten
48 BİN ÇALIŞANDAN 30 BİNİ ETKİLENİR
Getirilecek sistemin, elektrik dağıtım şirketlerindeki yaklaşık 48 bin çalışandan 30 bine yakınını ilgilendireceğini kaydeden Çepni, uygulama takviminin bölgesel dağıtım şirketleriyle birlikte belirleneceğini, belli bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Çepni, yeni işe alımlarda ve şirket içi rotasyonlarda bu kriterlere göre hareket edilerek sürecin aksamalara yol açılmadan ilerleyebileceğini anlattı.
İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMESİNE STANDART
Elektrik dağıtım sektöründe kullanılan iş güvenliği malzemelerinin kalite ve standartlarıyla ilgili bir projeyi de hayata geçireceklerini kaydeden Çepni şöyle dedi:
“Şirketler iş güvenliği malzemeleri alırken kaliteye özen gösteriyorlardır ama bunların da bir standardının olması gerekiyor. Bu standardın belirli periyotlarla takibi gerekiyor. Diyelim ki bir iş eldiveni aldık. Standardı belli. Belli bir süre kullanıldıktan sonra aynı standardı koruyor mu meçhul. Bunun da takibi gerektiği için test laboratuvarı kuracağız ve sektörün hizmetine sunacağız.”
Mehmet KARA - ANTALYA
...