Enerji Günlüğü - ELDER, elektrik sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği kültürünün çalışandan işverene, ekipmandan eğitime bütüncül ve proaktif bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini açıkladı.
ELDER tarafından bu sene ikincisi düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin bitiminde ELDER İSG Çalışma Grubu Temsilcisi Savaş Seroğlu “Sempozyum Sonuç Bildirgesi”ni paylaştı. Bildirgede en riskli çalışma sektörlerinden biri olan elektrik dağıtım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasının önemine dikkat çekilerek, şirketler veya kurumların bu konuyu daha sistematik ve uluslararası yaklaşımlara uygun olarak ele almaları ve uzun vadeli yol haritaları hazırlamaları gerektiği kaydedildi.
ELDER tarafından açıklanan sonuç bildirgesi şöyle:
- Mahalli topraklama iş sağlığı ve güvenliği açısından çok kritik ve hayati öneme haiz bir konudur. Mahalli topraklama tekniklerinin çalışanlara sadece “mahalli topraklama yapın” şeklinde dikte edici tarzda değil, yapılmadığı takdirde hangi olumsuz sonuçlara neden olacağı açıklanmalı ve video/resimlerle desteklenerek çarpıcı bir şekilde aktarılmalıdır.
- 2. Mahalli topraklama aparatları seçilirken kesit hesapları bilimsel verilerle hesaplanmalı, hem topraklama aparatı hem de ıstanka uluslararası standartlara (EN 61230 ve o standartta belirtilen diğer ilgili standartlara) uygun olmalı ve bu durum sertifikalandırılmalıdır.
3. Şirketler de yukarıda belirtilen uluslararası standartlara haiz topraklama aparatlarını temin etmelidir.
4. Türkiye’de yüksekte çalışma eğitimleri ile ilgili net düzenlemenin olmaması nedeniyle şirketler belirlediği kriterlere göre eğitim vermektedir. Sektörde bu konuda toplam iyileşmenin sağlanabilmesi için sektörel farklılıkları da dikkate alan ikincil mevzuat oluşturulmalı, bu kapsamda eğitim süreleri, periyotları, uygulama becerisi kazandıracak içerik oluşturulması, eğitmen nitelikleri ve eğitim veren kişi veya kuruluşların denetimi gibi hususlar uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.
5. Sektörümüzde İSG kültürünün oluşturulması için şirketler veya kurumlar bu konuyu daha sistematik ve uluslararası yaklaşımlara uygun olarak ele almalı ve uzun vadeli yol haritaları hazırlamalıdır.
6. Yöneticiler ve operasyonel birimler İSG’nin devredemeyecekleri bir sorumlulukları olduklarını bilmeli ve hissetmelidir. Bu anlamda yöneticiler iyi birer İSG Lideri olmalıdır.
7. İSG kültürü sadece mavi yakalı (işi bizzat yapan) çalışanlarda oluşturulması gereken bir olgu değildir. “Yönetici – mühendis - satın alma – yatırım – proje - insan kaynakları” dahil şirketin/kurumun tüm kademelerinde oluşturulması gereken bir olgudur. Sahada yapılan işin, alınan bir malzemenin, yapılan bir projenin, hazırlanan bir şartnamenin veya talimatın İSG’ye uygun olması, bunun için karar alma süreçlerinde İSG’nin dikkate alınması İSG kültürünün olmazsa olmaz bir parçasıdır.
8. İSG kurallarına uymayan çalışanlar tespit edildiğinde ya da kaza meydana geldiğinde çalışanları suçlayan bir anlayışla değil yöneticiler ve mühendisler olarak “biz neden kurallara uyulmasını sağlayamadık, benim sorumluluk alanımda neden bu tehlikeli davranışlar veya kazalar oluyor” diye düşünmeli ve “ben bu kazayı veya davranışı önlemek için ne yapabilirdim” diye sorgulamalıyız. Sorunu çalışanlara yükleyen bir anlayışla değil sorunu sahiplenen, kök nedenlerine inen ve sorunu çözmeye çalışan bir yaklaşımla hareket etmeliyiz.
9. Çalışanlar da İSG kurallarını içselleştirmek için daha fazla çaba göstermeli, İSG bakımından bir uygunsuzluk gördüğünde ekip arkadaşlarını uyaran bir anlayışta olmalı ve şirkette oluşturulmak istenen İSG kültürüne pozitif katkıda bulunmalıdır.
10. İSG kültürünü geliştirmek için şirket yöneticilerinin İSG ile ilgili yıllık hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için aksiyon planları olmalıdır.
11. İSG kültürünü yerleştirmek için yöneticiler ve mühendisler belirli periyotlarda sahada İSG denetimleri yapmalı ve koruyucu ayakkabı, baret vb. kişisel koruyucu donanım kullanımı ve araçta emniyet kemeri takma, hız sınırlarına dikkat etmek gibi trafik kurallarına uyma konularında çalışanlarına rol model olmalıdır.
12. Yüklenici veya taşeronların İSG bakımından yönetimi İSG kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Ancak onları İSG açısından disipline etmek çok daha zor ve daha fazla çaba gerektiren bir iş. Bunu yapabilmek için tüm dağıtım şirketleri, TEİAŞ ve EÜAŞ, yüklenicilerine İSG yönünden benzer yükümlülükleri koymalı ve etkin bir denetim mekanizmasıyla sahayı kontrol altına almalıdır. Yüklenici veya taşeron firmalara “enerji sektöründe nereye gitsek İSG açısından aynı yükümlülükleri istiyorlar ve sıkı bir denetim yapıyorlar” dedirtmeliyiz.
13. Çalışanların meslek hayatına giriş yapmadan önce İSG bilinci oluşturulmalı. Bu amaçla, meslek liselerinde ve üniversitelerde mühendislere İSG bilinci verilmeli. Müfredatlar bu doğrultuda revize edilmeli.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
17.02.2018
KongreYürütme Kurulu"
Sabiha KÖTEK -Antalya