ELDER: Elektrik faturasını doğal gaz yükseltiyor

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler, doğalgazdan elektrik üretiminin arttığını, elektrik faturalarını da gaz maliyetlerindeki yükselişin kabarttığını belirtti. 

Enerji Günlüğü - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler, doğalgazdan elektrik üretiminin arttığını, elektrik faturalarını da gaz maliyetlerindeki yükselişin kabarttığını belirtti. 

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Başkanı Kıvanç Zaimler düzenlediği basın toplantısında, sektördeki gelişmeleri ve son durumu değerlendirdi, dağıtım şirketlerinin hedeflerini anlattı. Dağıtım şirketlerinin çok önemli bir yatırım hamlesi başlattığını anlatan Zaimler, dağıtım altyapısının yenilenmesi için 75 milyar TL, bakımı için ise 12,5 milyar TL harcayacaklarını kaydetti. 

"FİYATLARI BİZ BELİRLEMİYORUZ"

Dağıtım ve Görevli Tedarik Şirketleri’nin gelirlerinin Düzenleyici Kurum EPDK tarafından 5 yıllık dönemler için belirlendiğini hatırlatan Zaimler, bu şirketlerin fiyatların belirlenmesinde herhangi bir rolü bulunmadığını vurguladı. Zaimler, "Gelirler rasyonel maliyetler üzerinden tüketici faydası gözetilerek ve şeffaf bir şekilde belirlenir. Tüketici memnuniyeti, servis ve şebeke kalitesi odağında bu şirketlere verilen hedefler her yıl daha zorlayıcı şekilde revize edilmektedir. Dolayısıyla Dağıtım veya Görevli Tedarik Şirketleri fiyat belirleyemezler, fiyat değişikliği talebinde bulunamazlar, hatta herhangi bir bedeli keyfi şekilde tüketiciye yansıtamazlar” dedi. 

DOĞALGAZ MALİYETİNİN ETKİSİ

Talebin arttığı ve aynı zamanda yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin iklimsel nedenlerle azaldığı dönemlerde, doğal gaz ile elektrik üretiminin arttığına dikkat çeken Zaimler, “Uluslararası piyasalarda ticareti dolar bazında yapılan doğal gazın da maliyeti arttığında, bu artışlar enerji bedellerine ve dolayısıyla faturalara yansıyor. Bugün bunu yaşıyoruz” diye konuştu. 

Türkiye olarak enerji kaynaklı fiyat artışlarına karşı izlenmesi gereken temel strateji alanlarını dört madde altında toplayan Zaimler, bunları şöyle sıraladı:  

- Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını artıracak projelere destek verirken, bu üretim teknolojilerinin yerli insan kaynağı ve teknoloji ile yapılmasını sağlamalıyız. 

- Enerjinin üretiminden iletimine, dağıtımından tüketimine kadar her alanda enerji verimliliğini öncelik haline getirmeliyiz. Bunun için kayıplarla mücadele ederken tüketimin her alanında da verimliliği esas almalı, gerekirse bu alanda yatırımlar yapmalıyız.

- Uzun süreli sübvansiyonlardan kaçınmalıyız; zira sübvansiyonlar eninde sonunda gecikmeli de olsa tüm vatandaşlara yansıyacaktır. Aldığı ürünün gerçek maliyetini ödeyen tüketici de hem fiyat öngörüsü hem de tasarruf bilinci oluşacak, öte yandan gerçek maliyetler ile çalışan piyasalara da daha fazla yatırım gelecek ve sağlanan bu arz ile rekabet ortamında enerji maliyetleri düşecek ve tüketici faydası oluşacaktır.

- Enerji sektöründe hedeflere ulaşmak için yetkin insan kaynağını ve teknolojiyi en etkin şekilde kullanmalıyız. Ve aynı zamanda en büyük zenginliğimiz olan çevremize de özen göstermeliyiz..