ELDER Akıllı Şebekelere geçiş için yol haritası hazırlıyor

Enerji Günlüğü - ELDER,akıllı şebekeye geçişte ihtiyaç duyulan metodolojiyi, süreçleri ve takvimi detaylarıyla tanımlayacak olan yol haritası hazırlayacak.Türkiye’deki...

Enerji Günlüğü - ELDER,akıllı şebekeye geçişte ihtiyaç duyulan metodolojiyi, süreçleri ve takvimi detaylarıyla tanımlayacak olan yol haritası hazırlayacak.

Türkiye’deki 21 özel elektrik dağıtım şirketinin tepe kuruluşu olan Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) bir açıklama yaparak, Türkiye’nin Akıllı Şebekelere geçişi için yol haritası hazırlayacağını duyurdu.

Açıklamada, “Türkiye’de tüketicilerin elektrik piyasasına aktif katılımını sağlayacak, yenilenebilir enerjinin üretimdeki payını arttırmaya yardımcı olacak, sistem verimliliğini ve enerji kalitesini iyileştirecek maliyet etkin bir akıllı şebekeye geçişte ihtiyaç duyulan metodolojiyi, süreçleri ve takvimi detaylarıyla tanımlayacak olan yol haritasının hazırlanmasını amaçlanıyor” ifadeleri yer aldı.

DANIŞMANLIK İHALESİ YAPILACAK

ELDER, “Türkiye Akıllı Şebeke 2020 Vizyon Ve Strateji Belirlenmesi” için 06 Kasım 2015 Cuma günü saat 15.00’e kadar danışmanlık hizmet ihalesi için teklif kabul edeceğini duyurdu. Teklif dosyaları, en geç 06 Kasım 2015 Cuma günü saat 15:00’e kadar “Mustafa Kemal Mah. Eskişehir Yolu 9. km No: 266 Tepe Prime A Blok 3. Kat, No: 37-38/ Ankara” adresine, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği/İktisadi İşletmesi’ne elden veya posta-kargo yolu ile teslim edilebilecek.

Yapılacak Danışmanlık İhalesi sonrasında, Türkiye için akıllı şebeke geçiş senaryolarının kararlaştırılması amacıyla tüm elektrik dağıtım şirketlerinden gelecek bilgiler ile mevcut durum belirlenmesi,kullanılan ve kullanılması planlanan sistemlerinin olgunluk ve yeterlilik seviyesinin tanımlanması gibi analizler yapılacak. Bunun yanı sıra, dünya genelinde farklı ülkelerin ve uluslararası örgütlenmelerin akıllı şebeke vizyonlarının, hedeflerinin, gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirilmesine karar verdikleri temel akıllı şebeke uygulamalarının değerlendirilmesi, Türkiye’de gerçekleştirilebilecek akıllı şebeke uygulamalarının fizibilitelerinin yapılması da proje kapsamında hedefleniyor.

EKONOMİYE, ÇEVREYE VE TÜKETİCİYE AVANTAJ

Açıklamada, akıllı şebekelerin ekonomiye, çevreye ve tüketiciye birçok fayda sağlayacağı da altı çizilmesi gereken bir diğer unsur olduğu belirtilerek, “Bu noktada, şebekedeki kesintilerin sayısının azalması, kesintilerin süresinin kısalması, iş kazalarının azalması, işletme maliyetlerinde tasarruf sağlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonunun kolaylaştırılması, kullanılan elektriğin kalitesinin artması ve enerji alım maliyetlerinin düşmesi sayılabilecek önemli etkilerden. Bu kapsamda ELDER, akıllı şebekelere geçiş noktasında, gerek Ar-Ge çalışmaları ile, gerekse de küresel trendleri takip ederek sektöre sağladığı katıyı arttırmayı amaçlıyor” denildi.