Enerji Günlüğü - Konya Kulu'da 5 MW kapasiteli güneş enerjisi santralini devreye alan EkoRE, Türkiye'den bir dünya markası olmayı hedefliyor.
Yenilenebilir enerji şirketi EkoRE, 2017 yılında tamamlamayı hedeflediği toplam 25 MW'lık beş güneş enerjisi santralinden ilki olan Konya'nın Kulu ilçesinde kurduğu 5 MW kapasiteli güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. 75 bin metrekarelik bir alanda kurulan ve 19.328 güneş paneli ve 165 inverterden oluşan santral yılda 8 bin MWh'in üzerinde elektrik üreterek yaklaşık 3.750 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca santral, yılda 5.500 tonun üzerinde karbonun atmosfere salımını da engelleyecek.
EkoRE CEO'su Serhan Süzer, santralin açılışı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yenilenebilir enerji sektöründe pek çok farklı alanda projeler yaptıklarını ve Türkiye'den yüksek teknoloji ürünü ithal ederek global bir şirket olmayı hedeflediklerini ifade etti.
Yenilenebilir enerji projeleri geliştirme, EPC hizmetleri yanında kendi GES ve RES portföylerine de yatırım yaptıklarını kaydeden Süzer, Konya Kulu Santrali'nin ardından yine Konya'nın Akören ilçesinde ve Osmaniye, Antalya, Aydın, Tokat illerinde kuracakları santrallerle güneş enerjisinde kurulu güçlerinin 25 MW'a ulaşacağını ifade etti. Orta vadede EkoRE, toplam lisanssız GES portföyünü 120 milyon Euro'luk bir bütçeyle 100 MW'a çıkarmayı hedefliyor.
GÜNEŞ TEKNOLOJİSİNE YATIRIM
Aynı zamanda güneş enerjisi teknolojisine de yatırım için yola koyulduklarını ifade eden Süzer bu çerçevede, Niğde Bor OSB'de wafer, hücre ve modül süreçlerini kapsayan entegre bir üretim tesisinin temellerini attıklarını belirterek, " Türkiye'nin yenilenebilir enerji teknolojisi geliştiren ve üreten en önemli şirketi olmak istiyoruz. Türkiye'den bu alanda global bir şirket yaratmak istiyoruz. Şu anda Türkiye'de faaliyet yürütüyoruz ama bölge ülkelerinden, teklifler geliyor. Yurt dışına çıkacağız, eli kulağında. Hedefimiz Türkiye'den bir dünya markası çıkarmaktır" dedi.
Minimum 600 MWp gücünde panel üretim kapasitesine sahip olacak olan tesisin 2018 yılının ilk yarısında üretime başlaması ve yüzlerce kişiye istihdam yaratması planlanıyor. Tesiste Alman-İsviçre ortaklığı Meyer Burger teknolojisi kullanılacak.
TÜRKİYE'DE İLK WAFER ÜRETEN ŞİRKET OLACAĞIZ
Süzer, Niğde Bor OSB'de üretecekleri tek taraflı hücrede minimum yüzde 22, çift taraflı (bi-facial) hücrelerde de yüzde 25 üzerinde bir verimlilik sağlayacaklarını ve bu ürünün kendilerini dünya güneş enerjisi konjonktüründe en üst sıralara taşıyacağını ifade etti. Süzer, hücre üretimi öncesi wafer üreteminden, 'sistemin kalbinden' başlayacaklarına ve Türkiye'de ilk wafer üretimini yapan şirket olacaklarına dikkat çekti. Yerlilik oranının da yüzde 60'ın üzerinde olacağını kaydeden Süzer, önümüzdeki süreçte yüzde yüz yerli güneş paneli üretimi yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
ÇATI UYGULAMALARINA ODAKLANACAĞIZ
Süzer, lisanssız uygulamasının çok güzel bir uygulama olduğunu ve bu uygulama ile en azından herkesin sektöre adım atabildiğini belirterek, orta vadede güneş enerjisinde hedefledikleri 100 MW porföylerinin ciddi bir kısmını lisanssızın da özüne uygun olduğunu vurguladığı çatılar üzerinde kurmayı planladıklarını söyledi.
Süzer ayrıca, Urfa Akçakale'de yeraltından suyu çıkaracak elektrik olmadığı için ürünü yanan çiftçiye can suyu olan güneş enerjili çözümlerine benzer, güneş enerjisi beslemeli projelerin kendilerine gelmeye devam ettiğini de belirtti.
BİR SONRAKİ ADIMIMIZ BİYOGAZ
Önümüzdeki Ağustos ayında İzmit'te 5 MW'lık Kefken RES'in açılışını yapacakları bilgisini paylaşan Süzer, bir sonraki adımlarının biyogaz olacağını ifade etti. Süzer, "Bir sonraki step bizim için biyogaz. Orta Anadolu ve Ege Bölgesi'nde projelerimiz gümbür gümbür gelecek" ifadesini kullandı.
Sabiha KÖTEK - KONYA/ KULU