Ege Üniversitesi kendi enerjisini üretecek

Enerji Günlüğü - Ege Üniversitesi kampüsünün ve hastanenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmı hibrit teknolojisiyle karşılanarak yıllık 10 Milyon...

Enerji Günlüğü - Ege Üniversitesi kampüsünün ve hastanenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmı hibrit teknolojisiyle karşılanarak yıllık 10 Milyon TL tasarruf sağlanacak.

Ege Üniversitesi 24,5 milyon TL civarında olan yıllık enerji giderlerini minimize etmek ve doğa dostu kaynaklara yönelmek için harekete geçti. Ege Üniversitesinin tükettiği enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için Rektör Prof.Dr. Necdet Budak’ın isteği ile hazırlanan proje, yatırım planına alınmak üzere Kalkınma Bakanlığına gönderildi. EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından hazırlanan proje ile kampüsün ve hastanenin enerji ihtiyacının önemli bir kısmı otonom olarak çözülecek ve sistemin kurulması ile yıllık 10 Milyon TL tasarruf sağlanarak bu kaynağın bilimsel projelere aktarılması sağlanacak. 

PROJE KENDİNİ 4.4 YILDA AMORTİ EDECEK

Hazırlanan proje ile Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yüksek maliyetleri ve kesikliliği göz önüne alınarak hibrit bir seçeneğin hayata geçirileceğini kaydeden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘ Bu sayede hem ilk yatırım maliyetlerinin, hem de geri ödeme sürelerinin oldukça uygun olduğu sonucuna vardık. Maliyeti 34,5 milyon TL, geri ödeme süresi 4,4 yıl civarında olan projenin başarıyla gerçekleştirilmesi durumunda, Ege Üniversitesi’nin yıllık yaklaşık 24,5 milyon TL olan enerji harcaması en az % 40 düşürülecek. Bu da her yıl en az 10 milyon TL’nin, üniversitemizin diğer ihtiyaçları için harcanabileceğini gösteriyor’’ şeklinde konuştu. 

Projenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu kazanç ileride, Çeşme, Menemen, Mordoğan ve diğer üniversite yerleşkelerinde rüzgar enerjisi santrali, güneş enerjisi santrali ve biyogaz üretim santrali kurulmasında kullanılabileceği gibi, öğrencilerin ve araştırmacıların fiziksel ve sosyal altyapısının güçlendirilmesi amaçlı olarak kullanılabilecek bir kaynak anlamına gelmektedir. Böyle hibrit bir sistem ülkemizde tek olacaktır. Bu sayede sunulan proje, ülkemizdeki enerji yatırımlarında da öncü ve örnek olacaktır. Böylece hem üniversitemiz hem de ülkemiz kazanacaktır” şeklinde konuştu.

KAMPÜSTE YEŞİL OTOBÜS BİR DİĞER HEDEF

Türkiye’de ilklere imza atan enstitü Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünün Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösteren ilk ve tek enstitüsü olduğunu belirten Enstitü Müdürü Prof.Dr. Günnur Koçar ise “Bu yıl enstitümüzün 40. Kuruluş yılını kutluyoruz. Bizim için anlamlı olan bu yıl içerisinde ülkemizdeki diğer kurumlara da örnek teşkil edebilecek bir projeye imza atacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim konusunda da bir dönüşüm söz konusu. Bu dönüşümü kampüsümüzde hibrit teknoloji ile gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bir diğer projemiz ise yenilenebilir enerji ile kampüste bir otobüsümüzün çalışabilmesini sağlamak. Yine bu kapsamda 10 engelli aracının Güneş enerjisi ile çalışabilmesini ve havuz, kütüphane gibi sosyal alanlarımızın da Güneş enerjisi ile aydınlatılmasını amaçlıyoruz.’’ diye konuştu. 

Güneş, biyokütle, rüzgar ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaya yönelik lisansüstü öğrenim vermek ve araştırma çalışmaları yürütmek amacıyla 1978 yılında kurulan enstitüde, yine Türkiye’nin ilk ve tek olan Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) tamamlanarak yeni binasında faaliyete geçti. Enstitü bünyesinde Güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili son teknolojilerin takip edildiği ve geliştirildiği, 10,5 milyon bütçeli bir merkez projesi de halen devam ediyor.