EGD VI. Küresel Isınma Kurultayı gerçekleştirildi

Enerji Günlüğü - Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği kurultayda, Türkiye'de küresel ısınmayla mücadele konusunda atılan adımlar, yerel yönetimler...

Enerji Günlüğü - Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği kurultayda, Türkiye'de küresel ısınmayla mücadele konusunda atılan adımlar, yerel yönetimler ve özel sektör paydaşlarının katılımıyla ele alındı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nda, Türkiye'de küresel ısınmayla mücadele konusunda atılan adımlar, yerel yönetimler ve özel sektör paydaşlarının katılımıyla ele alındı.

Yerel yönetimlerin temsilcileri, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği VI. Küresel Isınma Kurultayı çerçevesinde gerçekleştirilen "Yerel Yönetimler Küresel Isınma İle İlgili Neler Yapıyor?" konulu forumda, mahalli ölçekte küresel ısınmaya karşı yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğündeki forumda, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Belediye'nin çevresel atık ve sürdürülebilir enerji eğitimleri konusundaki çalışmalarını anlattı. Benli, toplumda tasarruf ve çevre hassasiyeti bilincinin gelişimi için eğitim faaliyetlerinin artması gerektiğini söyledi.

Gazeteci-yazar Meliha Okur'un "Türkiye'nin enerji kaynaklarını verimli tüketmesinin sırrı, kadın yerel yöneticilerden geçiyor" ifadesi üzerine Benli, "Bir toplumda cinslerden birisini yönetime katmamak, yürüyen bir insanın bir ayağının bağlanması ya da uçan bir kuşun tek kanadını katlamak gibidir" dedi. Kadınların sadece kadın olduğu için yönetim kademelerinde tercih edilmesi gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurgulayan Benli, kadınların tek isteğinin ayrımcılığa tabi tutulmadan yönetim süreçlerinde aktif bir şekilde yer alabilmek olduğunu söyledi.

İstanbul'a üçüncü havaalanı inşasının Küçükçekmece Gölü havzasını çevresel tehlikelerle karşı karşıya bırakabileceğini dile getiren Benli, Tahtakale Mahallesi'nin rezerv alanı olarak belirlenmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise ilçesinde dere ıslah çalışmalarının devam ettiklerini belirterek, doğal kaynakların daha verimli kullanımı için yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydetti.

Yol inşasında kilit taşı kullanımına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Kılıç, "Kilit taşının maliyeti ilk etapta daha fazla görünüyor. Ama uzun vadede asfalttan daha uygun fiyata denk geliyor. Bu nedenlekilit taşı kullanımını sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.

Belediye olarak ilköğretim okullarında 10 yıldır çevre eğitimi verdiklerini aktaran Kılıç, "Çevremizi sonraki nesillere en güzel şekilde teslim etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Geri dönüşüm konusunda belediye olarak başarılı bir grafik çizdiklerini anlatan Kılıç, geri dönüşüm çalışmalarına değinerek, "Her ay topladığımız ambalaj miktarı bir günlük çöp toplama maliyetimize denk geliyor. Yani bir günlük çöp toplama maliyetimizi ambalajdan sağlıyoruz. Bunu da kendi kendini döndüren bir süreç olarak tasarladık" bilgisini verdi.

GRİ SU' VE 'YEŞİL SU' UYGULAMALARI

"Verimli Enerji ve Alternatif Önlemler" panelinde ise Gazeteci-yazar Meliha Okur'un sorularını yanıtlayan özel sektör temsilcileri, şirketlerindeki enerji dostu stratejileri anlattı. Okur, Türkiye'de suyu kullanma ve su politikaları konusunda bir yasa bulunmadığını belirterek, "Su arz güvenliği, enerji arz güvenliği ve gıda arz güvenliği artık hayatlarımıza girmek zorundadır" değerlendirmesini yaptı.

TAV Sürdürülebilirlik Grubu Lideri Necdet Büyükbay ise "Yaklaşık 5 senedir karbon ayak izimizi düzenli olarak raporluyoruz" bilgisini verdi. LEED standartlarına bağlı kaldıklarını aktaran Büyükbay, standartların şirketin iş süreçlerine her bir aşamada uygulandığını söyledi.

TAV'ın tesislerinde su tüketimiyle ilgili geri dönüşüm uygulaması olan "gri su" ve "yeşil su" uygulamalarının düzenli olarak kullanıldığını aktaran Büyükbay, "Yağmur suyunu sistematik bir şekilde toplayarak 'yeşil su' uygulamasıyla temiz su elde ederken, kullanılmış suları rezervuarlara aktararak 'gri su' metoduyla geri kazanıyoruz" diye konuştu.

Coca Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla Yerlikaya ise karbon ayak izini azaltmak için yürütülen küresel çalışmalardan söz etti. Şirketlerin bu çalışmalara daha etkin katılımı için şeffaflıkla ilgili temel kriterlerin bir an önce ortaya çıkması gerektiğini anlattı.

Özel sektörün karbon ayak izini azaltma sürecinde samimi davranması gerektiğini dile getiren Yerlikaya, "Şirketlerin bu işleri yaparken aynaya bakarken bıyık altından gülmemesi lazım" dedi.

Coca Cola İçeçek firmasının 4 senedir karbon ayak izini azaltma konusunda çalıştığını belirten Yerlikaya, "Dünyanın kaynakları azalıyor, burada belli bir adapla iş süreçlerinizi devam ettirmezseniz silinip gidersiniz. Tüketicinin beklentilerini dikkate almazsanız başarılı olma şansınız yok" ifadelerini kullandı.

Panelde İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Danışmanı Necmi Sadıkoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Basım Yayın Üretim Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr İsmail Emekçi ve Pepsico Türkiye Agro Müdürü Cem Özyurt da verimli enerji kullanımına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Kurultayda çevreye duyarlı yayınları ve çalışmalarından dolayı bazı gazetecilere plaket verildi. Plaket sunulan gazeteciler şöyle:

"Milliyet Gazetesi Yazarı Mehveş Evin,Hürriyet Gazetesi Yazarı Melis Alphan, Star Gazetesi Yazarı Cemil Ertem,Habertürk Gazetesi Yazarı- Habertürk Tv Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Cumhuriyet Gazetesi Sürdürülebilir Yaşam Eki Editörü Özlem Yüzak, Milliyet Gazetesi Muhabiri Arif Balkan, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Akşam Gazetesi Çevre Muhabiri Bülent Şanlıkan, Zaman Gazetesi Çevre Muhabiri Derviş Genç, Aydınlık Gazetesi Çevre Muhabiri Devrim Aşkın Karasoy, Aksiyon Dergisi Muhabiri Gürhan Savgı, Para Dergisi Haber Koordinatörü Rahime Baş Uçar, Radikal Gazetesi Haber Müdürü Ömer Erbil,Bugün Gazetesi Yazıişleri Müdürü Güngör Ergün, Sabah Gazetesi muhabiri Erhan Öztürk, Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar,NTV Haber Müdürü Halil Demir, Bloomberg HT Tv Editörü İrfan Donat, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, Kanal 24 Tv-24 Doğa Programı Sunucusu-Yapımcı Eldebiran Ayan, Birgün Gazetesi Yaşam ve Çevre Editörü Seçil Türkkan, NTVMSNBC, TRT Haber Haber Tadında Sunucusu İnci Ertuğrul, www.medyaradar.comGenel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç, www.medyatava.com GenelYayın Yönetmeni Çevrim Çeviren,www.haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Serra Timur, www. haber3.comGenel Yayın Yönetmeni Serhan Işılay, www.mynet.com Genel Yayın Yönetmeni Satı Kaya ve www.yenisafak.com.tr Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik."