EBRD’den Ukrayna’ya 700 milyon Euro’luk destek 

Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası (EBRD), Ukrayna’ya yönelik Enerji Güvenliği Destek Programı (ESSF) kapsamında iki Ukrayna bankası Ukrgasbank ve PrivatBank ile çalışacak.

Enerji Günlüğü - Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankası (EBRD) Ukrayna’nın enerji güvenliğini sağlamaya yönelik finansal destek programı başlıyor. EBRD, Ukrayna Enerji Güvenliği Destek Programı (ESSF) aracılığıyla merkezi olmayan enerji üretimi, enerji depolama ve enerji verimliliği önlemlerine yönelik yatırımlar için sağlanacak toplam 700 milyon Euro’luk kredilerin kullandırılması sırasında, aracı finans kuruluşlarının riskini kısmen karşılayacak. 

EBRD’nin bu programına aracılık edecek ilk iki banka Ukrgasbank ve PrivatBank oldular. EBRD, Ukrgasbank’a 150 milyon Euro’luk portföy risk paylaşım imkanı sağlarken, PrivatBank’a Ukrayna’daki enerji güvenliği projelerinin finansmanı için 175 milyon Euro’luk bir finansman imkânı sağlıyor. 

EBRD'DEN BORUSAN ENBW'YE 60 MİLYON DOLAR KREDİ DESTEĞİ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZİ

EBRD, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler), orta ölçekli kurumsal müşterilere, yerel yönetimlere ve konutlara kredi vermelerini destekleyecek her iki bankaya da uygun finansman imkanı sağlıyor. 

Ukraynalı işletmeler, belediyeler, belediye şirketleri ve haneler de dahil olmak üzere devlet işletmeleri, bu imkan aracılığıyla kredi almaya hak kazanacak ve böylece hem acil enerji güvenliği risklerine hem de iklim değişikliğinin orta vadeli etkilerine karşı dayanıklılıkları güçlendirilecek. 

ENERJİSA'NIN RÜZGAR PROJELERİNE EBRD KREDİSİ HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ... 

ESSF programı, kritik enerji altyapısına yönelik artan Rus saldırıları altındaki Ukrayna’da ortaya çıkan enerji krizine Avrupa’nın verdiği cevapların bir örneği olarak gösteriliyor. Ukrayna’ya yönelik Rus saldırılarının ülkede 9.000 MW’tan fazla üretim kapasitesi kaybına neden olduğu ve Ukrayna’nın ekonomik ve endüstriyel operasyonlarını sürdürme yeteneğini önemli ölçüde etkilediği tahmin ediliyor. Bu nedenle Ukrayna’nın enerji güvenliği ve işletmelerinin hayatta kalması risk altında görülürken, bu gelişmelerin siviller üzerindeki etkisi de çok ciddi olarak nitelendiriliyor. 

EBRD yetkililerinin verdiği bilgiye göre Banka, Ukrayna’da enerji güvenliğinin sürdürülmesi için kritik öneme sahip finansman imkanlarını genişleterek özel ve kamu sektörü ile birlikte çalışıyor. Banka, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’nın devlete ait enerji şirketlerine 1 milyar Euro’dan fazla finansman sağladı. 

EBRD, Ukrayna genelinde bu tür saldırılara karşı daha az savunmasız olacak bir ağda, merkezi olmayan enerji üretim projelerini desteklemek üzere 300 milyon Euro daha sağlamayı taahhüt etmiş durumda. 

EBRD’nin Ukrayna’nın enerji altyapısını güçlendirmeye yönelik finansman desteğine aracılık edecek Ukrgasbank, Ukrayna’nın beşinci büyük bankası ve ülkedeki 15 sistem bankasından biri konumunda. Kamu sermayeli Ukrgasbank, yaklaşık 1,5 milyon kişiye ve 87 binden fazla kurumsal ve KOBİ müşterisine hizmet veren 215 şubeden oluşan ülke çapında bir ağa sahip. 

EBRD’nin Ukrayna enerji altyapısına finansal destek sağlamasına aracılık eden diğer banka PrivatBank da Ukrayna’nın devlete ait ve sistemsel olarak en büyük bankası unvanına sahip. PrivatBank, Ukrayna çapında 1.100 şube ve 5.000 ATM’den oluşan bir ağa sahip. PrivatBank, perakende ve mikro, küçük ve orta ölçekli müşterilere yönelik hizmetler konusunda uzmanlığıyla biliniyor. 

EBRD, Ukrayna’nın en büyük kurumsal yatırımcısı durumunda. 2022 yılından bu yana ülkeye 4,5 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı. EBRD, savaş zamanında kredi vermeye devam etmek için 4 milyar Euro’luk ek kaynak yarattı.