EBRD en zor projeleri ilk Türkiye’de deniyor

EBRD en zor projeleri ilk Türkiye’de deniyorTürkiye büyüklüğü ve yapısıyla EBRD için adeta bir laboratuvara dönüşmüş durumda. Banka en zor projeleri önce getirip Türkiye’de denemeye tabi tutuyor. Sonuç başarılı olursa diğer ülkelere de uyarlıyor.

Enerji Günlüğü - Avrupa İmar ve kalkınma Bankası EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Kılıç, bankanın Türkiye’de devam eden projelerini ve hedeflerini Enerji Günlüğü’ne anlattı.  2009’dan bu yana EBRD’nin Türkiye’de faaliyette olduğunu ifade eden Şule Kılıç, “Geçen seneyi 2 milyar lirayla kapattık. Bu sene için de hedefimiz 1,5 milyar euroyu geçmek. Bunun içerisinde tabi ki enerji en önemli kalemlerden biri. Türkiye stratejimizde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve Türkiye’nin bölgesel enerji hub’ındaki önemine yönelik projelere destek olmaya çalışıyoruz. Devlete çok önemli roller düşüyor. Yatırımı yapan şirketlere çok önem düşürüyor. Biz banka olarak da hem finansman sağlayarak hem de teknik destek vererek katalizör olmaya çalışıyoruz.”

TÜRKİYE DİĞER ÜLKELER İÇİN ROL MODEL

Türkiye’nin EBRD için önemine işaret eden Şule Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye EBRD’nin en büyük ülkesi olduğu için genelde zor projeleri biz gelip ilk Türkiye’de deniyoruz. Türkiye’de başarılı olunca diğer ülkelere uygulamamız daha kolay oluyor. Çünkü Türkiye büyüklük anlamında da bir rol model…” 

EBRD'nin Türkiye'de çok sayıda başarılı projesi olduğuna dikkat çeken Kılıç, örnek olarak Enerjisa ile birlikte yürüttükleri şehirlerin akıllı ve sürdürülebilir hale getirilmesini amaçlayan 'Yeşil Şehir' programını gösterdi. İklim değişikliğiyle mücadeyi de hedefleyen proje kapsamında şehirlerin altyapısında mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynakları kullanılması, elektrikli otobüslerin tanıtılması gibi maddeler hayata geçiriliyor.

Bankanın ayrıca kadın istihdamını artırıcı ve küçük enerji projelerinin verimliliğini artırma amacı taşıyan önemli projeleri halen yürürlükte.

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü