E.ON: Almanya'da yeşil hidrojen pazarının gelişimi kamu harcamalarına bağlı

Alman enerji şirketi E.ON, Almanya'da yeşil hidrojen pazarının gelişiminin hâlâ büyük ölçüde kamu harcamalarına bağlı olduğunu ve kamu sübvansiyonlarına rağmen hidrojen gelişiminin zayıf kaldığını duyurdu.

Enerji Günlüğü - Almanya'nın 2032 yılına kadar boru hatları ve nakliye yoluyla yılda 2.700 TWh'ye kadar hidrojen ithal edebileceği tahmin ediliyor.

Alman enerji şirketi E.ON yaptığı açıklamada, Almanya'da hidrojen ekonomisinin yükselişinin zayıf kaldığını kaydetti. Yalnızca IPCEI fonunun (Ortak Avrupa Çıkarına Yönelik Önemli Projeler için) finansman kararlarının üretim kapasitesi ve yatırım kararlarına destek sağladığı belirtilen açıklamada, “İnşaat halindeki veya yatırım kararı olan projelerin payı, 2030 yılına kadar planlanan üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde üçünden yaklaşık yüzde dokuzuna yükseldi. Böylece, Şubat 2024'teki 10,1 gigawatt'tan 11,3 gigawatt'a yükseldi” denildi. 

YEŞİL HİDROJENDE REKABET GÜCÜ KISITLI

Mevcut elektroliz kapasitesi de Şubat 2024'ten bu yana %68 artarak 111 MW seviyesinde bulunuyor. Büyük ölçekli projelerin bu kapasiteyi artırması bekleniyor. Ancak yeşil hidrojenin katı kuralları ve karmaşık tanımı rekabet gücünü kısıtlıyor.

Ayrıca, hidrojenle çalışan arabalar elektrikli araçlara karşı kaybediyor ancak ağır taşımacılıkta hidrojenle çalışan kamyonlarda bir artış görülüyor.

YILDA 2.700 TWh’YE KADAR HİDROJEN İTHAL EDİLEBİLİR

Köln Üniversitesi Enerji Ekonomisi Enstitüsü (EWI) yaptığı araştırmada, Almanya'nın 2032 yılına kadar boru hatları ve nakliye yoluyla yılda 2.700 TWh'ye kadar hidrojen ithal edebileceğini tahmin ediyor.

“ENDÜSTRİ İÇİN HALA UYGUN FİYAT YOK”

E.ON Hydrogen Genel Müdürü Gabriël Clemens yaptığı açıklamada, “Bazı endüstriler için hidrojene geçiş karbondan arındırmanın tek yoludur. Yeşil hidrojenin çok dar ve karmaşık tanımı, elektrik tedarik maliyetinin gereksiz artmasına ve dolayısıyla hidrojen fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Düşük karbonlu hidrojenin tanımı da bundan daha iyi görünmüyor. Bu nedenlerden dolayı endüstri için hâlâ uygun fiyatlı teklifler bulunmuyor ve başarılı bir pazar yükselişi için bunlara acilen ihtiyaç var” dedi.