Dünyanın ilk giga lityum-kükürt batarya tesisi ABD’de kuruluyor

ABDli Startup Lyten, Nevada'daki dünyanın ilk lityum-kükürt batarya giga fabrikasının kurulumu için 1 milyar dolardan fazla yatırım yapacak.

Enerji Günlüğü - Silikon Vadisi merkezli girişim Lyten, şirketlerin elektrikli araçlar için daha uygun fiyatlı güç kaynaklarına olan talebi değerlendirme arayışının bir sonucu olarak, ABD Nevada Eyaletinin Reno şehrinde dünyanın ilk lityum-kükürt bataryaları için giga fabrika kurma planını duyurdu. Batarya maliyetlerinin elektrikli araç fiyatlarını önemli ölçüde etkilemesiyle birlikte, otomobil üreticileri bu tür araçları daha geniş bir pazara sunmak için alternatif teknolojiler arıyor.  

İLK FAZ 2027’DE FAALİYETE GEÇECEK

Lyten'ın artan talebi karşılamaya yönelik stratejisinin bir parçası olarak ilk fazı 2027'de faaliyete geçmesi planlanan tesisi, tam kapasitede yılda 10 GWh’ye kadar lityum-kükürt batarya üretebilecek. 125 dönümlük bir araziye kurulması planlanan fabrika, başlangıçta 200, tam kapasiteye ulaşıldığında 1000'den fazla kişiye istihdam sağlayacak.

BATARYANIN KULLANIM ALANLARI GENİŞLEYECEK

Şirket, lityum-kükürt hücrelerinin yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduğunu ve bu sayede lityum-iyon hücrelere kıyasla %40'a kadar daha hafif olabileceğini belirtti. Girişim, yüzlerce potansiyel müşteriye ulaşacak bir portföye sahip olduğunu ve lityum-kükürt bataryalarının önümüzdeki iki yıl içinde drone, mikromobilite, uzay ve savunma pazarlarında kullanılacağını açıkladı.