Dünyada ilk borsa temelli gönüllü karbon kredisi ticareti için iş birliği

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) ve Dünyanın en büyük karbon kredilendirme kuruluşu olan VERRA, dünyada ilk borsa temelli gönüllü karbon kredisi ticaretini geliştirmek amacıyla iş birliği yapma kararı aldı. 

Enerji Günlüğü - EPİAŞ ve karbon kredilendirme kuruluşu VERRA, EPİAŞ tarafından işletilmesi öngörülen gönüllü karbon piyasasında VERRA tarafından oluşturulan karbon kredilerinin (Verified Carbon Units-VCUs) işlem görmesi için iş birliği yapacak.

EPİAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, iş birliği kapsamında, Türkiye’de gönüllü karbon piyasasının gelişimine katkı sağlanması ve EPİAŞ tarafından işletilmesi öngörülen gönüllü karbon piyasasında VERRA tarafından oluşturulan karbon kredilerinin (Verified Carbon Units-VCUs) işlem görmesi hedefleniyor. 

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas, yaptığı açıklamada bu iş birliğiyle, VERRA tarafından verilen karbon kredilerinin EPİAŞ bünyesinde ilk borsa temelli ticaretini sağlamayı hedeflediklerini belirterek, “Bu kapsamda, EPİAŞ’ın potansiyel piyasa katılımcıları ile yerel ekosistem oyuncularının kapasitelerini artırmak amacıyla VERRA ile birlikte atölye çalışmaları ve seminerler gibi çeşitli etkinlikler düzenlemeyi de planlıyoruz. Böylece, EPİAŞ’ın halihazırda başarıyla işlettiği çevresel piyasalar ürünü olan YEK-G sistemi ile aynı ürün ailesinde yer alacak gönüllü karbon piyasası sayesinde, çevresel piyasalarımızın ürün çeşitliliğini artırmış olacağız. Eylül ayında New York’ta gerçekleştirilecek Climate Week (İklim Haftası) etkinliğinde yeniden bir araya gelerek bu çalışmalarımızı olgunlaştırmayı planlıyoruz” dedi.