Dünya nereye biz nereye?

Ali Arif AKTÜRK

Dünyada gaz piyasası boş durmuyor ve canlılığını sürdürüyor. British Gas (BG) Çin’in CNOOC şirketiyle yıllık 8.6 milyon ton LNG satış anlaşması yaptı. Buna ilave olarak CNOOC, BG’nin Avustralya’daki Queensland Curtis LNG projesine de ortak olup yıllık ilave 5 milyon ton LNG alma hususunda İngilizlerle anlaşmaya vardı. BG ile CNOOC şirketinin anlaşmasındaki fiyat yapısının yüzde 25 HH, yüzde 75 ise JCC olduğu öğrenilenler arasında. 
Bize gelince, yıllardır enerji kamuoyuna bir tehdit olarak sunulan "al ya da öde" korkusu ile likit bir gaz piyasası oluşturmanın önüne yasal olarak yasaklamalar getirirken arz güvenliğini de göz ardı eder noktada kalmaya devam ediyoruz.
Tüm dünyada 2018’lere kadar devam edecek LNG kısıtını öngören Çin ve Hindistan, ABD’de konvansiyonel olmayan yöntemlerle üretilen doğalgazın dünyadaki doğalgazın talep yapısını değiştirmesinin faydalarını da yaşıyor ve uzun vadeli kontratlarla arz güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Hindistan geçen yıl üçüncü LNG terminalini devreye aldıktan sonra bu yıl dördüncü LNG terminalini de devreye almayı planlıyor. Halen sırada beş tanesinin nihai yatırım kararının verildiği toplam 7 LNG gazlaştırma terminali projesi bekliyor. Toplam gazlaştırma kapasitesi 33 milyon ton/yıl olacak bu LNG terminalleri ile dünya LNG talebinin önemli bir kısmı Pasifik bölgesine kanalize olacaktır. Singapur ise daha da ileri gidip serbest tüketicilerin doğrudan LNG ithalatı yapabilmesinin önünü açmayı planlıyor.
Bu hafta spot LNG piyasasındaki durgunluk devam ediyor. En yüksek prime sahip Uzakdoğu piyasasında bile 14.75 dolar seviyelerinde seyreden fiyatların Haziran ayında da aynı seyri sürdürmesi bekleniyor. Alıcılar ise önümüzdeki kış döneminin tedarik planlamalarını yapmakla meşguller.
İngiltere’de NBP ise halen boğa piyasası olma durumunu sürdürmekte olup 10 doların altında fiyat yapısı Mayıs ve Haziran ayında da devam edecektir.