Dünya Madenciler Gününde Doğaya Dönüş etkinliği

İTÜ Maden Fakültesi 4 Aralık Dünya Madenciler Gününde, “Doğaya Dönüş” temalı bir etkinlik düzenledi.

Enerji Günlüğü - İTÜ Maden Fakültesi 4 Aralık Dünya Madenciler Gününde, “Doğaya Dönüş” temalı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında Eski maden sahalarının Rehabilitasyonu başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla Maden Fakültesi’nde düzenlenen ve gün boyu süren “Doğaya Dönüş” adlı etkinlikle kutladı. Etkinlik kapsamında “Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” başlıklı bir panel ve bir de heykel sergisi düzenlendi.

Maden Fakültesi’nde yapılan ve gün boyu süren “Doğaya Dönüş” etkinliğinin açılışını İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu yaptı. Koyuncu etkinliğin açılış konuşmasında, “Bilimin ışığında el ele vermeli, madencilik hakkındaki olumsuz yargıları ortadan kaldırmaya çalışmalı ve halkı bilinçlendirmeliyiz. Madenlerimizi doğru şekilde işleterek ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamalıyız”  dedi.

PROF MUSTAFA KUMRAL: GERİ DÖNÜŞÜM SON DERECE ÖNEMLİ

İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral da yaptığı konuşmada, maden sahalarının sürdürülebilirlik yaklaşımıyla rehabilitasyonu konusuna değindi ve “Geri dönüşüm konusu son derece önemli, maden sahalarından çıkardığımız ürünleri tekrar tekrar dönüştürerek sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlıyoruz” diye konuştu. 
 
Etkinliğe katılan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ise etkinlikte yaptığı sunumda eski maden sahalarının rehabilitasyonuyla ilgili örnekler verdi. Derneğin Muğla Milas’taki Yeniköy Kemerköy Enerji maden sahalarında başlattığı rehabilitasyon çalışmasını izlediklerini söyleyen Kiziroğlu, bölgenin yeniden orman vasfı kazanması için rehabilitasyon çalışmalarının bilimsel bir yaklaşımla yapıldığını ifade etti. Prof. Kiziroğlu, bu çalışmanın Türkiye’de madencilik sektörüne örnek olacağının altını çizdi.

ESKİ MADEN SAHALARININ REHABİLİTASYONU

Etkinliğin ikinci bölümünde “Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” başlıklı panel düzenlendi. İTÜ Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral’ın moderatör olduğu panelde, Maden Fakültesi’nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Celal Şengör, TTKD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal panelist olarak yer aldı. 

PROF ŞENGÖR: DOĞAYI TAHRİP EDEN MADENCİLİK DEĞİL

Paneldeki konuşmasında, madenciliğin jeoloji biliminin de başlangıç noktası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Celal Şengör madenciliğin doğayı tahrip etmediğini ifade ederek, “Burada mühim olan konu, madencilik faaliyetleri bittikten sonra bu sahalarda neler yapacağınız. Ağaç mı isteniyor; ağaçlandıracaksınız. O sahayı isterseniz bir eğitim alanı, isterseniz park şeklinde rehabilite edebilirsiniz. Birçok ülkede bu konuda çok sayıda güzel örnekler var” dedi. 

PROF ÖNAL: YILDA 98 MİLYAR DOLARLIK İTHAL İKAMESİ

Türkiye’nin kalkınmasında madenciliğin kritik önemine vurgu yapan Prof. Dr. Güven Önal ise Türkiye’nin, madenlerin tamamını işletirse yıllık 98 milyar dolarlık ithalatın önüne geçeceğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu da maden sahalarının rehabilitasyonu için en önemli konunun üst toprak örtüsünün bilimsel bir şekilde korunması olduğunu belirterek YK Enerji’nin üst toprak örtüsünü çok iyi muhafaza ettiğini ve bunun rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmaya başladığını belirtti.

Etkinlik kapsamında Heykeltraş Erçin Gür’ün imzasını taşıyan “Kurumuş Ağaç Kökleri Heykelleri Sergisi” de açıldı.