Enerji Günlüğü - Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü dünya genelinde “Tek Dünya” temasıyla kutlanacak.
Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nın gerçekleştirildiği 1972 yılından bu yana milyonlarca insan, gezegeni korumak için 5 Haziran’da bir araya geliyor. Bu anlamlı günün 50. yılının teması YalnızcaBirDünya: ‘Doğayla uyum içinde, sürdürülebilir yaşam’.
KÖMÜRDEN ÇIKIŞ İÇİN NET BİR TARİH BELİRLENMELİ
Dünya Çevre Günü’nde çevre örgütleri Türkiye için bazı çevre sorunlarına dikkat çekerek çağrılarda bulundular.
Greenpeace Akdeniz, Dünya Çevre Günü'nde çağrıda bulunarak hem dünya hem de Türkiye için atılması gereken en acil adımları sıraladı. Yapılan çağrıda, “Kömür santralleri yüzünden büyük bedeller ödeyen Türkiye'nin iklim kriziyle mücadele için atması gereken adım belli. Kömürden çıkış için net bir tarih belirlemeli” denildi.
GREENPEACE HAVA KİRLİĞİ VE PLASTİK ATIK SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
Greenpeace yaptığı çağrıda hava kirliliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin pek çok ilinde partikül madde kirliliğinin halk sağlığını tehdit eden limit değerlerin üzerinde olduğunu kaydetti. Türkiye’deki temiz hava eylem planlarının yeterli olmadığını belirten Greenpeace, “Kamu görevlileri, düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgesi ilan etmeli ve havamızı kirleten faaliyetleri durdurma konusunda tereddüt etmemeli” açıklamasında bulundu.
Greenpeace ayrıca plastik atık sorununa da değinerek, başta İngiltere olmak üzere ihracatçı ülkelerin sorumluluk almaları ve Türkiye'ye plastik göndermeyi bırakmaları gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin de plastik atık ithalatını tamamen yasaklayarak bu adaletsiz ticarete ve geri dönüşümü olmayan çevre ve insan sağlığı tehdidine son vermesi gerektiğini vurguladı.
WWF-TÜRKİYE: GÜNÜMÜZDE İKİ ÇEVRE SORUNU ÖNE ÇIKIYOR
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ise günümüzde dünyayı tehdit eden iki önemli çevre sorununun, iklim krizi ve doğa kaybı olarak öne çıktığını açıkladı. yeşil dönüşüm için yeni bir eylem planının kritik öneme sahip olduğunu belirten WWF-Türkiye, şu önerilerde bulundu:
- Tatlı su kaynaklarının korunması için tarımda modern sulamaya, sanayide temiz üretime geçilmesi,
- Tarım politikalarının ve teşvik sistemlerinin toprak sağlığını koruyacak ve onarıcı tarım uygulamalarını destekleyecek şekilde düzenlenmesi,
- Biyolojik değerlerimizin daha iyi korunması için korunan alanlarımızın yüzde 30 seviyesine çıkarılması; mevcut korunan alanlarımızın ve türlerimizin daha etkin korunması,
- Etkili atık azaltımı için depozito sisteminin bir an evvel hayata geçirilmesi,
- Doğa ihallerine izin vermeyen denetim sistemlerinin kurulması,
- Enerji politikasında kömürün yerini hızla güneş ve rüzgâra bırakması.
- İş modelleri ‘doğa pozitif’ olmalı.