Enerji Günlüğü – (SolarTR 2016) Küresel Güneş Konseyi (Global Solar Council) Başkanı Bruce Douglas, 2025’e kadar güneş enerjisinde maliyetlerin yüzde 60 düşeceğini söyledi.
Solar Power Europe (Avrupa Güneş Enerjisi Sanayi Birliği) CEO’su ve Global Solar Council (Küresel Güneş Konseyi) Başkanı Bruce Douglas, SOLAR TR2016 Konferansı'nda yaptığı konuşmada, güneş enerjisinin, hem yerelde hem globalde en ucuz ve temiz enerji kaynağı olduğunu belirterek, “2025’e kadar güneşte maliyetler yüzde 60 düşecek” dedi.
Son 100 yılda ilk kez geleneksel fosil yakıtlara yatırımın azaldığına dikkati çeken Douglas, ''Elbette burada petrol fiyatları, yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüş etkili oldu.'' dedi.
Avrupa’da toplam yeni enerji kapasiteleri içinde, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların yerini rüzgar ve güneş gibi yenilebilir enerjiye bıraktığını ifade eden Douglas, bu trendin gelecekte de devam edeceğini, artık Avrupa’da yeni kömür ya da gaz santralleri açılmadığını ama yenilenebilir enerji kapasitelerinin artış gösterdiğini belirtti.
AVRUPA LİDERLİĞİ KAYBETTİ
Güneş enerjisinin dinamik bir görüntüsü olduğunu kaydeden Douglas, “Son 5 yılda resim değişiyor. Yüzde 16 kurulum kapasitesine 2016’da ulaştı. Çin, ABD pazarları büyüyor. Pazar çeşitleniyor. İş olanakları artıyor. Bu piyasada Avrupa liderliğini kaybetti. Pazar payı yüzde 16’ya düştü. Ama tekrar lider olmak istiyorsa, politikalarımızı değiştimemiz gerekiyor. Hindistan’ın önümüzdeki 4 yıl içinde %63, Meksika’nın yüzde 40, Brezilya’nın yüzde 50, Mısır’ın yüzde 200 büyüme göstermesi bekleniyor. Bir tek Japonya bu büyümede geri kalıyor yüzde 13 büyüme ile ama onların da büyük solar enstelasyonları var. '' dedi.
TÜRKİYE İÇİN SORU POTANSİYELİNİN HIZI
Tüm bu gelişmeler içinde Türkiye’nin nerede olacağını tartışmaya gerek görmediğini ifade eden Douglas, ''Çünkü potansiyeli muhteşem, talep çok fazla. Buradaki tek soru, bu potansiyel ve yatırımlar ne hızda gerçekleştirilecek?'' dedi.
Douglas, son 7 yılda maliyetlerin düştüğünü, bunun güneş enerjisinin rekabet gücünü artırdığını söyledi. Douglas, şunları belirtti:
''2025’e kadar dramatik azalmalar yaşanacak. 2025’e kadar toplam maliyet düşüşünün yüzde 60’a ulaşması bekleniyor. Bu rakamlar her an yenileniyor. Bu nedenle yatırım kararı açısından, sektöre geçtiğimiz yılların rakamlarıyla, geçen senenin rakamlarıyla bakmak yanıltıcı olur. Çünkü maliyetler her an düşüyor. Bu durum nedeniyler büyüme 2020’ye kadar devam edecek. Enerji santralleri için global kurulu gücün 60-120 gigawatt arasında olması bekleniyor. Elektrikte penetrasyonun solardan gelmesi bekleniyor. Projeksiyon konusunda en konservatif kurum olan Uluslararası Enerji Ajansı bile 2050 yılında solardan elde edilecek enerjiye yönelik beklentisini 4.000-5.000 gigawatt olarak açıklıyor. Çünkü solarda yatırım ve üretim açısından durum ortada. Diğer enerji kaynaklarıyla kıyaslanınca, yenilenebilir 2022 yılına kadar da kurulum kapasitesi en üretken sektör olacak. Bu durum soların etkisiyle gerçekleşecek. Türkiye ise bu alanda müthiş potansieli ile dikkat çekiyor. ''
Özgür GÖZLER – Enerji Günlüğü