Dönmez: Toplum enerji verimliliğinde zihniyet değişimine açık ve istekli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türk toplumunun enerji verimliliği konusunda zihniyet değişimine açık olduğunu, daha da önemlisi istekli olduğunu söyledi. 

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türk toplumunun enerji verimliliği konusunda zihniyet değişimine açık olduğunu, daha da önemlisi istekli olduğunu söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Enerji Verimliliği Bilinç Endeksi Tanıtım Toplantısı’nda, yaptıkları enerji verimliliği araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırmanın toplumun enerji verimliliğiyle ilgili üzerine düşeni yapma konusunda hazır olduğunu gösterdiğini belirterek, enerji verimliliği konusunda yüksek olan bilinç ve bilginin uygulamada zayıf olduğuna dikkat çekti. 

Dönmez, enerji verimliliğinde temel prensiplerinin bilgi, bilinç, eylem çerçevesi içerisinde enerji verimliliğini zihinsel ve davranışsal refleks haline getirmek olduğunu belirterek, “Araştırma sonuçları toplumun bu konudaki zihniyet değişimine açık olduğunu, daha da önemlisi istekli olduğunu gösteriyor. Planlı ve uzun dönemli bir iletişim planıyla bu konudaki hareketliliğin daha da arttacağına inanıyorum” dedi. 

Araştırma sonuçlarının bir girdi olarak kullanıldığı Enerji Verimliliği Stratejik İletişim Planı’nı da hazırladıklarını belirten Dönmez, önümüzdeki hafta bakanlığın web sayfasında paylaşacaklarını ifade etti. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BİLİYORUZ, FARKINDAYIZ ANCAK UYGULAMADA ZAYIFIZ

Araştırma ile enerji verimliliği tutum ve davranış boyutunu kantitatif olarak ölçümlediklerini ifade eden Dönmez, kamuoyunun yüzde 87,4’ü enerjiyi verimli kullanmanın önemini bildiğini söyledi. Ancak buradaki kilit hususun enerji verimliliğinin toplumsal bir kültür haline gelerek günlük rutinimizi kuşatan bir eylem biçimi haline gelmesi olduğuna ve bizimle sınırlı kalmayıp gelecek kuşaklara da aktarılabilen bir niteliğe kavuşması olduğuna dikkat çekti. 

Dönmez, sonuçlara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“kamuoyunda enerji verimliliği bilinç endeksini 200 üzerinden 157,7 olarak tespit ettik. Bu değer kamuoyunun enerji verimliliği konusunda orta üst seviye bilinç düzeyinde olduğunu gösteriyor. Enerji verimliliği bilgi endeksi ise 200 üzerinden 177,9 çıktı. Bu değer de bize kamuoyunun bilgi düzeyinin yüksek alt bilgi düzeyinde olduğunu gösteriyor. Enerji verimliliği davranış endeksi ise yine 200 üzerinden 137,5 olarak çıktı. Yani bilgi ve bilincin davranışa evrilmesi konusunda diğer iki sonuca göre biraz gerideyiz. Bu ne demek? Enerji verimliliğini biliyoruz, farkındayız, ancak uygulamaya geçişte istenilen seviyenin yakalanmadığını görüyoruz. Burası gelişim gösterebileceğimiz, paydaşlarla daha fazla işbirliğine gideceğimiz, kendimizi daha fazla anlatabileceğimiz bir alan olarak karşımıza çıkıyor. 

KADINLARIN BİLİNCİ DAHA YÜKSEK

Cinsiyet dağılımına bakıldığında kadınların enerji tasarrufuna yönelik bilgi düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Burada önemli bir husus öne çıkıyor. O da enerji verimliliği konusunun ailede başladığı gerçeği. Özellikle annelerimiz hem ilk öğretmen hem de rol model olması hasebiyle çocuklarımıza bu bilincin aşılanmasında en önemli figürlerin başında geliyor” dedi. 

BİREYSEL MOTİVASYONLAR ÖN PLANDA

Dönmez, enerji verimliliğine önem verilme nedenleri arasında faturaların düşmesi, yaşam standardının yükselmesi gibi bireysel motivasyonların ilk sırada yer aldığını belirterek, çevreyi korumak ve ülke kalkınması gibi toplumsal hedeflerin ikinci sırada yer aldığını kaydetti. 

Dönmez, “Hanelerde enerji verimliliği denilince akla gelen ilk şey yalıtım. Vatandaşlarımız yalıtımın kısa ve orta vadede geri dönüşünü gördükleri için bu alana daha fazla ilgi gösteriyor. Vatandaşlarımıza sağlanacak ucuz maliyetli finansman desteği için çalışmalarımız devam ediyor. Diğer alanlarda da enerji verimliliğinin oluşturacağı ekonomik değerleri iyi anlatmak durumundayız. Burada bizim adımıza çıkan önemli bir ödev de bu oldu” dedi.

TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR

Bilginin davranışa dönüş oranına ilişkin de bazı detayları paylaşan Dönmez, “Aydınlatma, yalıtım ve ısıtma-soğutma ile ilgili bilginin davranışa dönüş oranı yüzde 54 ila 57 arasında değişiyor. Ulaşım, bilginin davranışa dönüş oranının en yüksek olduğu alan. Buradaki oran yüzde 70,9. Ekipman kullanımında ise bu oran yüzde 64,3 düzeyinde gözüküyor. Beyaz eşya seçiminde aynı kapasitede daha verimli olanı tercih oranı ise yüzde 68,9. Enerji verimliliğine yönelik tutum ortalaması ise yüzde 57,6 olarak çıktı. Buradan hareketle toplumun enerji verimliliğiyle ilgili üzerine düşeni yapma konusunda hazır olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ KONUSUNDA BİZE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Kendi üzerlerine düşen en önemli konunun enerji kimlik belgesiyle ilgili olduğunu vurgulayan Dönmez, “kamuoyunun yüzde 42,6’sı binalarda enerji kimlik belgesinden haberdar değil. Yüzde 62,2’si ise yeterince bilgi sahibi değil” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü