Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 2021’de Türkiye’nin maden ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını ve 5 milyar 930 milyon dolar gelir sağlandığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 2021 Maden İhracatı Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı değerlendirmede, 2000 yılında 565 milyon dolar seviyesinde bulunan maden ihracatının 2021 yılında tarihi bir rekora daha imza attığını söyledi. Dönmez “Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı yapıldı. 20 yılda 10 kattan fazla bir artış yakaladık. 2020'deki 4 milyar 270 milyon dolarlık maden ihracatımızla kıyasladığımızda ise yıllık bazda yüzde 40'lık bir artış yakaladık” diye konuştu.
EN ÇOK İHRACAT YAPILAN 10 ÜLKE
Fatih Dönmez’in verdiği bilgiye göre Türkiye’nin maden ihracatı yaptığı ilk 10 ülke arasında Çin, ABD, İspanya, Bulgaristan, Belçika, İtalya, Hindistan, İsveç, Almanya, Fransa yer alıyor. İhracat yapılan ülkeler listesine bu yıl yeni ülkeler de eklendi. Türkiye madencilik sektörünün yeni ihracat pazarları ise Endonezya, Özbekistan, Hong Kong, Arnavutluk ve Sırbistan olarak sıralandı.
Dönmez’in verdiği bilgiye göre en çok ihracat yüzde 28 ile Çin’e yapılırken, Çin’i yüzde 9,7 ile ABD, yüzde 5 ile İspanya ve yüzde 4 ile Bulgaristan ve Belçika izledi.
GSYİH’YA KATKI 6 KAT ARTTI
2021 yılının enerji ve madencilik sektörü açısından başarıyla tamamlandığını ifade eden Dönmez, geçen yıl altında 7,6 milyar dolarlık ihracat, 5,6 milyar dolarlık ithalat yapıldığını söyledi. 2009 yılında 11 milyar lira seviyesinde bulunan madencilik sektörünün gayrisafi yurt içi hasılaya katkısının 2020 yılında yaklaşık 6 kat artarak 59,2 milyar liraya yükseldiğine dikkati çekti.
BU KAYNAKLAR HEPİMİZİN
Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü kaynaklarının en iyi şekilde korunarak değerlendirilmesi gerektiğini de ifade ederken “Madenciliğe ilişkin içerideki taşeronlar vasıtasıyla yapılan yurt dışı kaynaklı bazı işler olduğunu biliyoruz. Bu iş, siyasi çıkarlara, kişisel menfaatlere alet edilemez. Bu kaynaklar hepimizin. Bu kaynaklar milletimizin, 84 milyonun. Sadece bugün yaşayanların değil, gelecek nesillerimizin de payı ve hakkı var. Enerji bağımsızlığımız ne kadar hayati öneme sahipse maden bağımsızlığımız da aynı hayati önemi haiz” ifadelerini kullandı.