Dönmez: İlk kayaç petrolümüzü Diyarbakır’da keşfettik

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Diyarbakır’da açılan Mermer-1 kuyusundan Türkiye tarihinin ilk hidrolik çatlatma yöntemiyle...

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Diyarbakır’da açılan Mermer-1 kuyusundan Türkiye tarihinin ilk hidrolik çatlatma yöntemiyle kayaç petrolü keşfinin yapıldığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Siirt’te katıldığı bir programda Siirt ve Diyarbakır’da açılan üç kuyuda petrol bulunduğunu belirterek, Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol keşfini Diyarbakır’da gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bakan Dönmez Türkiye’de üretim yapılan en derin kuyu olan bu kuyudan 3500 metre derinlikten günde yaklaşık 200 varil yüksek gravitede petrol üretileceğini belirtti.

Dönmez, “Diyarbakır'daki 'Mermer-1' sahamızda yerin 3 bin 500 metre altı çatlatılarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yaptık. Bu ne demek? Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasında artık Türkiye de var. Kayaların gözeneklerine hapsolmuş petrolü artık bu şekilde üretebileceğiz. İlk kez denediğimiz bu operasyonda yüksek basınca rağmen üretimi gerçekleştirdik. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 varil üretecek kuyumuz, bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olacak. Sahada bulduğumuz (45 API gravite değerine sahip) petrol kalite bakımından da dünyada kabul edilen standartların üzerinde bir değere sahip. İnşallah sahadaki 5,26 milyon varillik yerinde rezervi hızla ülke ekonomisine kazandıracağız. Buradan elde edeceğimiz bilgi ve tecrübe diğer sahalarımız için de önemli bir know-how sağlayacak bizlere. Mermer-1 sahası bizim öncü sahamız olacak. Hedefimiz 50 kuyuda daha çatlatma” ifadesini kullandı.

İKİ PETROL KEŞFİ DAHA YAPILDI

Yeni keşif yapılan bir diğer kuyunun da Diyarbakır'daki Hançerli-5 olduğunu bildiren Dönmez, Hançerli'de yeni açılan kuyuyla mevcut günlük üretimi 9 kat artırarak 910 varilin üzerine çıkardıklarını söyledi.

Dönmez, Siirt’e 25 kilometre uzaklıkta açılan Demirkuyu-1 sahasında da, 11.2 milyon varillik petrol yatağı bulunduğunu belirterek, günlük üretimin 450 varil olduğu kuyunun, Türkiye ekonomisine 220 milyon liralık katkı sağlayacağını kaydetti. Günlük üretimin 1.000 varile çıkartılması hedeflenirken üretimdeki artış ile kazancın da katlanması planlanıyor.

ÜÇ KUYUYA KADIN ELİ DEĞDİ

Dönmez yapılan üç önemli keşifle ilgili, “Bugünkü piyasaya değeriyle sahalarımızdan yapacağımız üretimin değeri 220 milyon liraya denk geliyor. Bu üç projemizin bizim için çok özel ve farklı bir yönü de var. Bu kuyularımız kadın yönetici ve mühendislerimizin gayretleri ve liderlikleriyle keşfedildi” açıklamasında bulundu.