Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin gaz ticaret merkezine dönüşmesi için fiziki altyapıyı uygun hale getirdiklerini ve Şubat ayında tarafları bir araya getirmeyi amaçladıklarını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının karaya çıktığı ilk nokta, sıfır noktası olan, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde 2022 yılı değerlendirmesini ve 2023 yılı hedeflerini gazetecilerle paylaştı. Türkiye’nin gaz ticaret merkezine dönüşmesi konusuna değinen Dönmez, “Fiziki altyapı buna uygun hale getiriyoruz. Ciddi güçlü, avantajlı yanlarımız var. Bu fırsatı değerlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Dönmez, Türkiye’nin kendi arz güvenliğini sağlarken, aynı zamanda Güneydoğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Avrupa’ya da katkı sunmayı hedeflediğini belirterek, “Ticaret yaptığımız kaynak ülkeler başta olmak üzere bizim üzerimizden gaz ithal eden ülkelerle istişari amaçlı görüşmelerimiz sürüyor. Böylece gaz referans fiyatlarının belirlendiği bir nokta haline geleceğiz. Şubat ayı gibi doğalgaz tedarik eden ülkelerle bizim sistemlerimizi altyapımızı kullanarak ithalat yapan ülkeleri İstanbul’da bir masa etrafında bir arya getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
AKKUYU NGS ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLAYACAK
Bakan Dönmez, 2023 yılında Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk yakıtının getirilerek birinci ünitenin elektrik üretimine başlamasını beklediklerini kaydetti. Dönmez, “2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda artan enerji ihtiyacını sadece yenilenebilir kaynaklardan karşılama imkanı olmadığı için nükleer santrallere daha fazla yatırım yapmamız gerekecek. Yeşil etiketi koyma kararı aldı Avrupa Birliği. Biz de önümüzdeki yıllarda nükleer santralleri ülkenin çeşitli yerlerinde görmeye başlayacağız” dedi.
PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI ARTACAK
2023 yılında 200’ün üzerinde sondaj faaliyetine girişileceğini ve bunun yarıdan fazlasının arama amaçlı kuyular olacağını kaydeden Dönmez, “Bulmak için aramak gerekiyor. 100 bin varil günlük petrol üretimine ulaşacağız” bilgisini verdi.
Son beş yılda Türkiye Petrolleri’nin üretim kapasitesini yüzde 50’den fazla arttırdığını ifade eden Dönmez, “Petrol üretimini 40 bin varilden 75 bin varile çıkarttık. 15 bin varil de özel sektörün kapasitesi var. Böylece 80 bin varilin üzerine çıkıyoruz. Bu yıl itibariyle Türkiye’nin kullanmış olduğu petrolün yüzde 10’unu yerli kaynaklardan üretebilir noktaya gelmiş olacağız” dedi.
KARADENİZ GAZININ İLK FAZI DEVREYE ALINACAK
Karadeniz gazının ilk fazını önümüzdeki yıl içinde devreye almaya hazırlandıklarını söyleyen Dönmez, Akdeniz’de de sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü:
“Deniz tarafında 51 gemi ile operasyon devam ediyor. 3 sondaj gemimize eşlik ediyorlar. Bu haliyle baktığımızda dünyanın en hızlı devreye alınan deniz sahası oluyor. İnşallah Mart 2023’te sisteme gazı vermeyi hedefliyoruz. İlk etapta 10 milyon metreküp yıllık 2.6 milyar metreküp üretim anlamına geliyor. 2026-27’de 60 milyar m3’e ulaşacak.”
DOĞAL GAZDA YENİ KEŞİFLER GELEBİLİR
Karada da doğalgaz arama faaliyetlerinin arttığını belirten Dönmez, “Bu yıl Adana’da 8 milyon varillik keşif var. Üretim devam ediyor. Yine geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı Gabar Bölgesi’nde günlük 3500 varillik bir üretim yapılacak saha keşfedildi. O sahada sismik çalışmalar devam ediyor. Belki yeni keşifler de gelebilir” dedi.
YENİLENEBİLİRİN PAYI ARTACAK
Bakan Dönmez ayrıca Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün 103 bin MW’a ulaştığını ve elektrik üretim tesisi sayısının da 37 kat artarak 11 bin 142’ye yükseldiğini belirtti. Dönmez, kurulu güç içinde yenilenebilir enerjinin payının da %44 olduğunu ifade ederek, yerli ve yenilenebilir enerjinin payındaki artışın devam edeceğini sözlerine ekledi.
Mehmet KARA - Zonguldak/Filyos