Dönmez: Enerji verimliliğine 11 milyar dolar yatırım yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023'e kadar 10,9 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023'e kadar 10,9 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi.

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğinin öneminin altını da her platformda çizdiklerini belirterek, Türkiye'nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023'e kadar 10,9 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve 2033'e gelindiğinde elde edilecek tasarrufun 30 milyar dolar seviyesine olacağını bildirdi. 

1MİLYON TON TEP ENERJİ TASARRUFU SAĞLANDI

Planın uygulamaya geçmesiyle 2017 ve 2018 yıllarında tüm sektörlerde yaklaşık 1,2 milyar dolar yatırımla yaklaşık 1 milyon ton eşdeğer petrol (TEP) enerji tasarrufu sağlandığını ifade eden Dönmez, "2023'e kadar birincil enerji tüketimimizde sağlayacağımız yaklaşık yüzde 14 azalma ile sera gazı salımında da 66 milyon ton karbondioksit azalımı da sağlamış olacağız” dedi. 

KAMU BİNALARINDA VERİMLİLİK HEDEFİ %15

Kamu binaları için 2023 sonuna kadar yüzde 15 verimlilik sağlama hedefini belirlediklerini belirten Dönmez, “Çalışmamızda nihai aşamaya geldik. Diğer yandan kamuda enerji performans sözleşmelerinin yapılmasını sağlayan kanun geçtiğimiz yıl yürürlüğe girdi. İnşallah ikincil mevzuatı da haziran ayında yayımlamak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kamu binalarımızın verimlilik dönüşümü için Dünya Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte 200 milyon dolar bütçeli projemizin ilk fazına bu yıl başlıyoruz. Proje kapsamında 30 milyon dolar tutarında Enerji Performans Sözleşmeleri ve yaklaşık sıfır enerjili binalar, ısı pompası gibi maliyet etkin yeni teknoloji uygulamalarımız da olacak. Ayrıca, yıllık asgari 500 TEP enerji tüketimi olan sanayi tesislerinde en az yüzde 20 oranında enerji tasarrufu sağlayacak projeler beşinci bölge teşviklerinden ve verimlilik yatırımlarına ilişkin makine ve teçhizat alımlarında vergi muafiyetlerinden yararlanmaya devam edecek. Sanayide verimlilik dönüşümüne ayrı bir önem atfediyoruz ve bu değişimi sanayicimize ek bir külfet getirmeden yapmaya gayret ediyoruz” İfadesini kullandı.

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YERLİLİK ORANI %50

Dönmez, Türkiye'nin son 2 yıldır enerjideki ithal girdi oranını azaltmak ve öz yeterliliğini sağlamak için dev bütçeli yatırımları hayata geçirdiğini ifade ederek, "Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamındaki çalışmalar sonucunda geçen yıl sonu itibarıyla yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 50 bandını yakaladık. Bu yılın ilk çeyreğinde ise bu rakam yüzde 60 seviyesine ulaştı” dedi. 

KAYNAKLARI BU KADAR HEBA EDECEK KADAR ZENGİN MİYİZ?

Enerji verimliliğinin en temiz yerli ve milli kaynak olduğunun altını çizen Dönmez, enerji kaynaklarının verimli kullanımının oldukça önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizin enerji yoğunluğu, yani bir birim gayri safi milli hasıla için tüketilen enerji miktarı, 0,12. OECD ülkelerinde bu rakam 0,11. Avrupa Birliğinde ise bu rakam 0,09. Kaynaklarımızı bu kadar heba edecek kadar zengin miyiz?" diye konuştu. 

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Dönmez, binalarda enerji verimliliğinin sağlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bankalar ve sektör çatı kuruluşu olan İZODER ile bir çalışma yürüttükleri bilgisini de paylaştı. Bu çalışma ile maliyetlerin asgariye indirildiği, süreçlerin kolaylaştırıldığı ve uygulama kalitesinin denetim altına alındığı bir kampanyayı da gelecek haftalarda kamuoyuyla paylaşacaklarını açıklayan Dönmez, "Binalarımızın A ve B sınıfı enerji kimlik belgesine sahip olmaları için bu yönde teşvikler uyguluyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle bu kimlik belgesine sahip binalar için kullandırılacak kredi miktarlarında artış sağlandı. Kentsel dönüşüm kapsamında bankalarda kullanılacak kredilerde de ilave faiz desteği getirildi." dedi. 

ISI PİYASASI MEVZUATI HAZIRLIYORUZ

Dönmez, Türkiye'nin ayrıca Isı Piyasası Mevzuatı konusundaki teknik çalışmalarını bu yıl içerisinde tamamlayacağını bildirdi. Danimarka ile bu yönde bir işbirliği çalışması yürütüldüğünü aktaran Dönmez, "İstanbul, Ankara, İzmir ve Erzurum için bölgesel ısıtma fayda-maliyet analizlerini gerçekleştirdik ve gördük ki yatırımlar her bölgede ekonomik olarak uygulanabilir. Diğer taraftan, ilk defa ülkemizin 2030 yılına kadar ısıtma ve soğutma talebini belirleyeceğiz. Çalışmalarımız bittiğinde bir kilometre kare çözünürlükte ülkemiz ısı talebi haritasını da kamuyla paylaşacağız. 2019 ve 2020 yıllarında daha da hızlanarak tüm hedefleri ayrı ayrı takip ediyor ve gerçekleştiriyor olacağız. Arzu ettiğimiz başarıyı yakalamak ve ötesine geçmek için bu konudaki toplumsal bilinç düzeyini de artırmamız gerekiyor. Üzerinde çalışmamız gereken hala birçok başlık var” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü