Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yılbaşı itibariyle yapılan indirimlerin devamının gelebileceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ekonomi basını ile İstanbul’da bir araya geldi. Dönmez, enerji alanındaki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
ENERJİ İTHALAT TUTARI AZALACAK
Türkiye’nin enerji ithalatı faturasına değinen Bakan Dönmez, “Petrol ve doğalgaz ithalatımızın son 10 yıl ortalaması aşağı-yukarı 44 milyar dolar. Bugünkü yıllık ithalatrakamlarını hesaplamak için yılın ortalama fiyatlarına bakmak gerekiyor. Eğer, petrol fiyatları bu seviyelerde kalırsa 2019’da petrol ve gaz ithalatımız 40 milyar doların altında kalabilir” dedi.
BÜYÜK TÜKETİCİYE İNDİRİM YOK
2019 yılı başı itibariyle elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılacak indirimlere değinen Bakan Dönmez “Elektrik fiyatları sadece konutlarda indirildi” dedi. Doğalgazda isekonutlar ile ticarethanelerde indirime gidildiğini anlatan Dönmez “Burada daha çok küçük tüketici ve esnafa dönük bir işlem söz konusu. Büyük tüketiciler serbest piyasadan alsın mantığı var” ifadelerini kullandı.
YENİ İNDİRİMLER GELEBİLİR
Bakan Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgazdaki fiyat indirim oranlarının gelecek yılki döviz kuru ve petrol fiyatlarına ilişkin projeksiyonlara göre hesaplandığını söyledi. Dönmez “Kurlar ve petrol fiyatları bugünkü gibigiderse altıay sonra doğalgaz fiyatlarına indirim yönünde yansıyabilir” diye konuştu.
TÜM FİYATLAR PETROLDEN ETKİLENİYOR
Doğalgaz fiyatlarınınpetrole bağımlı bir formülle tespit edildiğini belirten Enerji Bakanı Fatih Dönmez, petrol fiyatlarındaki değişim en geç bir hafta içerisinde akaryakıt pompasatış fiyatlarına yansırken doğalgazda bu sürenin6 ayı bulduğunu anlattı. Dönmez, değişimin doğalgaz santralleri üzerinden elektrik piyasasına yansımasının da bir aylık ek bir süreye ihtiyaç gösterdiğini kaydetti.
BÜYÜK SANAYİCİ DE ELEKTRİK OYUNCUSU OLACAK
Elektrik piyasasında talep tarafı katılımıyla ilgili yeni bir mekanizma oluşturulacağını belirten Bakan Fatih Dönmez şöyle dedi:
“Denecek ki büyük sanayiciye, eğer sen işini aksatmadan sürdürebileceksen, şu zaman dilimindeki 100 megavatlık talebini geri çek, ben sana bunun karşılığında bir bedel ödeyeyim. Sanayici bunu kabul ediyor ama ona ödenen bedel, sisteme verilecek 100 MW’lik ilave elektriğin maliyetinden daha düşük oluyor. İşte buna elektrik piyasasına talep tarafının katılımı deniyor. Büyük ölçekli tüketiciler burada yer alabilsin diye böyle bir altyapı hazırlanıyor.”
DOĞALGAZA ERİŞİMDE AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ
81 il merkezinin tamamı doğalgaza kavuştu. Hedefimiz nüfusu fazla ve sanayisi yoğun yerlerden başlamak üzere2023yılında 600 ilçeye doğalgaz vermek.Şu anda 474 ilçeye verilmiş durumda. Halen 60 milyon kişinin, yani nüfusun yüzde 70’lik kısmının doğalgaza erişim imkanı var. 50 milyon kişi ise kullanıyorki bu da nüfusun yüzde 62’si. Bu oran Avrupa genelindeki büyük ülkeleri baz aldığınızda potansiyel olarak ilk üç içinde yer alıyor.
ELEKTRİKTE KAYNAK DAĞILIMI
Enerji Bakanı Dönmez, elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımına değinirken “Bugün itibarıyla, elektriğin kabaca 3’te birini yenilebilir kaynaklardan, 3’te birinidoğalgazdan, 3’te birini de kömürdenelde ediyoruz. Kömürün de yarısı yerli, yarısı ithal gibi düşünebilirsiniz” dedi.
SİNOP NGS’NİN FİZİBİLİTESİ İNCELENİYOR
Bu yıl temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali’nde ilk ünitenin 2023’te işletmeye alınacağını belirten Bakan Fatih Dönmez “Sinop’taki nükleer santral projesi için Japonlar fizibilitelerini Türk tarafına sundular, değerlendirmeler devam ediyor. Trakya’da yer alacak üçüncü nükleer santral projesiyle ilgili de lokasyon üzerinde çalışıyoruz. Orada da Çinlilerle müzakereler sürüyor” ifadelerini kullandı.
YILDA DÖRT DENİZ SONDAJI
Fatih Sondaj Gemisi ile Alanya-1 kuyusunda Ekim’de başlayan sondajda 60 günün geride kaldığını belirten Bakan Fatih Dönmez, “İki buçuk ay içerisinde netice almayı ümit ediyoruz. İkinci sondaj gemimiz de Şubat ortası gibi Akdeniz’de olacak, onunla da sondajlara başlayacağız, şimdi lokasyon belirliyoruz. Her iki geminin de ortalama yılda iki sondaj yapma imkanı var. Dört sondaj, hem de derin deniz,ki kolay bir şey değil.”
MADEN SONDAJINDA REKOR
Enerji Bakanı Dönmez, geçtiğimiz yıl 1 milyon metre sondaj yapan MTA’nın 2018 yılını 1,5 milyon metrelik tarihi bir rekorla tamamlayacağını anlattı. Sadece 2017 ve 2018 yıllarındaki sondajlarla 3.3 milyar tonluk kömür rezervininortaya çıkarıldığını anlatan Dönmez “Bu yeni madenlerin toplam değeri 100 milyar doların üstünde. Bu ekonomik değer ortalama 20-25 yılda ekonomiye kazandırılmış olur” diye konuştu.
BOR İHRACATI MİLYAR DOLARI AŞTI
Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye’nin 2018 yılını bor ihracatında da rekorla kapatacağını açıkladı. Eti Maden’in 2018 ihracatının 2 milyon 420bin tona çıktığını kaydeden Dönmez, parasal tutar olarak da 1 milyar dolar sınırınının aşıldığını söyledi.
BORDAN TEMİZLİK ÜRÜNÜ YOLDA
Eti Maden’in Ocak ayı içinde yeni bir temizlik ürünüyle piyasaya çıkacağını bildiren Fatih Dönmez “Adını şimdilik veremiyorum. Daha önce Etimatik vardı. Şimdi ürünün adı da, konfigürasyonuda değişiyor. Çok talep vardı, yetişemiyordu, kapasite artışı sağlandı” dedi.
MTA SUDAN’DA ALTIN ARAYACAK
TPAO’nun yıllardır yurt dışında petrol arama ve üretim faaliyeti yürüttüğünü hatırlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, şimdi madencilik tarafında daaynı yola girildiğini söyledi. Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün yurt dışında faaliyet göstermek üzere MTA International şirketini kurduğunu hatırlatan Dönmez “Şirket ilk ruhsatı da Sudan’da aldı, orada altın arayacak. Özbekistan’da da bir-iki ruhsatı var. Somali’yle ilgili görüşmeler devam ediyor” dedi.
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü