Dönmez: Dördüncü sondaj gemisi 19 Mayıs’ta Türkiye'de olacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin güneş enerjisinde yüzde 75, rüzgar ve biyokütle enerjisinde yüzde 60 ve üzeri, jeotermal enerjide ise yüzde 55 oranında yerli teknoloji üretimine sahip olduğunu açıkladı.

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisinin Akdeniz sularına girdiğini ve 19 Mayıs günü Türkiye'de olacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ev sahipliğinde düzenlenen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler (PEMT’22) Toplantısı’nın açılışında konuştu. Türkiye’nin dördüncü sondaj gemisinin 19 Mayıs günü Türkiye'de olacağı bilgisini paylaşan Dönmez, “Birkaç gün önce Akdeniz’e girdi. Şu anda Mersin Taşucu’na doğru yaklaşıyor. Sondaj hazırlıkları için bu limanımızda yaklaşık 2 ay kadar kalacak” diye konuştu. 

YILDA 150 SONDAJ KUYUSU 

Sadece denizlerde değil, karada da hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Dönmez, “Geçen yıl 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 hedefimiz 150 kuyunun sondajını tamamlamak. Kara alanlarımızda yaptığımız çalışmalarda son 3 yılda toplam 138 milyon varil petrol eşdeğeri yeni rezerv ekledik. Türkiye Petrolleri’nin günlük yurt içi üretimi 60 bin varili geçti” diye konuştu.

YERLİLEŞTİRME ÇABALARI MEVYVE VERMEYE BAŞLADI

Enerjide ithal yerine yerli ekipman, yabancı uzman yerine yerli insan kaynağı geliştirilmesi ve kullanılması amacıyla harcanan çabaların meyvesini almaya başladıklarını belirterek “Bugün örneğin güneş enerjisinde yüzde 75, rüzgar ve biyokütle enerjisinde yüzde 60 ve üzeri, jeotermal enerjide ise yüzde 55 oranında yerli teknoloji üretimine sahibiz” dedi. 

MİLLİ SONDAJ YAZILIMI TAMAM

Sondaj, üretim ve deniz operasyonlarında yerli teknoloji ürünlerinin kullanıldığını belirten Dönmez, muhafaza borusu, üretim borusu, kuyu başı ekipmanları, yüzey üretim ekipmanları, kondüktör boruları, kompresör sistemleri, sondaj kulesi gibi pek çok ekipmanın artık Türkiye'de üretildiğini kaydetti. Koca Yusuf adlı yerli sondaj kulesinin de 5 bin metre derinliğe kadar inerek sondaj yapabildiğini ifade eden Dönmez, Koca Yusuf’un Diyarbakır’daki sondajda kullanıldığını aktarırken, milli sondaj yazılımının da tamamladığını ekledi.  

UÇ ÜRÜN ODAKLI MADENCİLİK

Madencilikte de uç ürün odaklı bir teknolojik dönüşüm başlattıklarını anımsatan Dönmez “Bugüne kadar uç ürün odaklı altın, gümüş, demir-pelet, bakır ve alüminyum entegre izabe tesislerini devreye aldık. Bu sene içerisinde tam kapasite çalışacak iki yerli lityum fabrikamızın temelini de atmayı hedefliyoruz” diye konuştu. 

“KENDİ NÜKLEERİMİZİ YAPACAĞIZ”

Nükleer enerjide de know-how transferiyle Türkiye’ye özgü bir teknoloji hikayesi yazmak için gayret gösterdiklerini dile getiren Bakan şöyle dedi: 

“Yurt dışında nükleer teknoloji alanında eğitim gören gençlerimiz inanıyorum ki nükleer teknolojinin yerlileştirilmesinde önemli görevler, roller üstlenecek. Bu alanda geliştireceğimiz yerli teknolojilerle önce kendi santrallerimizi yapacağız. Belki daha sonra bu mühendislik ve teknoloji birikimini yurt dışına taşıyacağız.” 

AL-TAK YERİNE YAP-TAK 

Petrol ve doğal gaz sektöründe 2019 yılından bu yana toplam 113 yerlileştirme projesiyle 123 milyon liralık tasarruf sağlandığını kaydeden Bakan Dönmez “Enerji teknolojilerinde başkalarının ürettiğini alan ya da kullanan değil, kendi üreten, geliştiren ve ihraç eden bir Türkiye'ye ihtiyacımız var. Başka bir ifadeyle, al-tak değil, yap-tak modeline geçmek durumundayız” diye konuştu.